12 unge asylsøkere siktet etter opprør på asylmottak

Advokat Arvin Sjødin kritiserer politiet i Rogaland for fordomsfull etterforskning.
Foto: Scanstockphoto
En beboer som skulles flyttes, utløste torsdag 5. august opprør ved et asylmottak for mindreårige asylsøkere i Lunner i Oppland.

 

20 unge asylsøkere forskanset seg i en gymsal og kastet stein mot politiet. Asylmottaket som i 2013 ble åpnet for enslige, mindreårige asylsøkere i Lunner i Oppland, ble påført betydelige materielle skader etter opprøret torsdag. Det skriver Aftenposten.

Situasjonen oppsto da en av beboerne som skulle flyttes, motsatte seg dette. Vedkommende fikk sympati og støtte fra de andre beboerne, og dermed oppsto opprøret.

– Vi mener at mannen som skulle flyttes, er over 18 år. Vedkommende vil bli overtatt av Politiets utlendingsenhet i Oslo fredag, opplyser politiadvokat Johan Petter Bærland i Vestoppland politidistrikt til NTB.

Solveig Horne (Frp) samlet i starten av august vestlandskommuner fra Rogaland i sør til Nordfjord i nord til diskusjon og idémyldring i Bergen om hvordan landsdelen skal få til å ta imot flere flyktninger.
Foto : Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

Press-leder Karoline Steen Nylander sier følgende i en uttalelse gjengitt av avisen Vårt Land.

Vekteren har forklart at han bar med seg en startrevolver på runden sin på universitetsområdet. Han ønsket å teste våpenet, og ved et uhell påførte han seg selv skade. Av frykt for å miste jobben fant han derfor på historien om at han var blitt beskutt av to menn.
Foto : Wikimedia Commons

– Dette er barn som kommer fra krig og konflikt, flere av dem svært traumatisert, og med en kommunikasjonsform vi ikke er vant til. Kriminell oppførsel skal aldri aksepteres, men jeg ser det som et nederlag at enslige mindreårige asylsøkere så ofte blir omtalt som kriminelle i mediene, sier

Generalsekretær Sylo Taraku i Likestilling, integrering, mangfold (LIM) mener at asylsøkere som oppgir å være enslige mindreårige asylsøkere bør bli plassert på ordinære mottak, sammen med voksne.

– Ofte er det mest uro og bråk nettopp i mottak for enslige, mindreårige som er ekstra bemannet, sier Taraku til Aftenposten.

Han mener at hvis ideen med å samle unge asylsøkere på særskilte mottak er å skape tryggere forhold for dem, viser erfaringene at det motsatte er tilfelle. Taraku mener at unge asylsøkere har godt av å ha voksne rundt seg, og ikke bare ansatte.

– Erfaringsmessig har tilstedeværelse av barnefamilier en stabiliserende og positiv effekt på det sosiale miljøet på mottaket, sier Taraku.

Ber Horne opprette kompetansesenter for integrering

Kommuner ber inkluderingsminister om hjelp til å bli flinkere med å skaffe flyktninger jobb og bolig.

– Kommunene med potensial kan lære av de som har fått det godt til. Den overføringen kan skje i et nasjonalt kompetansesenter, sier Terje Heggheim, 2. rådmann i Flora kommune.

Nå vil kommunen i fylket få i gang et nasjonalt kompetansesenter. Men statsråden kan foreløpig ikke love noe.

– Vi skal ta med oss alle innspillene videre, så får vi se hva fremtiden bringer, sier Solveig Horne til NRK.

Politiet utvidet siktelsen mot vekter

I politiavhør har den varetektsfengslede Blindern-vekteren forklart at han kastet fra seg den bombelignende gjenstanden i panikk og at han forvekslet den med sin egen matpakke, skriver Dagbladet.

Vekteren, en 35 år gammel trebarnsfar fra Litauen, ble 7. august varetektsfengslet i en uke med brev- og besøkskontroll, siktet for å ha avgitt falsk forklaring, trusler, falsk nødmelding og falsk anmeldelse. 10. august ble siktelsen utvidet med fire nye punkter, skriver politiet i en pressemelding. Blant de nye punktene er Straffelovens § 227 første straffalternativ, som innebærer “i ord eller handling å ha truet med en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn 6 måneders fengsel, under slike omstendigheter at trusselen var skikket for å fremkalle alvorlig frykt”.