Bokbål nå!

Så er det bestemt på høyeste hold: Pippi Langstrømpe er skadelig fordi faren hennes var negerkonge, og Hoa Hottentott finnes offisielt ikke lenger.
Jeanne d´Arc
Latest posts by Jeanne d´Arc (see all)

Torbjørn Egners sang om lille Hoa skal fjernes fra nye opplag av Egners sangbok, og Pippis far har fra nå av yrkestittelen ”Sydhavskonge”. Var det ikke det vi visste: Kunsten og litteraturen gjør oss til rasister. Det er derfor det er et helvete å være annerledes i dagens Norge. Nordmenn har vokst opp med skumle forbilder. Religionshistoriker Geir Levi Nilsen skrev nylig i VG at man kanskje også bør se på religiøse tekster, for å bedømme hvor barnevennlige de er. Han trakk fram et par saftige eksempler fra Bibelen som absolutt hadde fått 18-årsgrense, med incest, mord og det som enda verre er, altså homofili. La meg straks legge til at det ikke er aktuelt å sensurere andre religiøse tekster enn Bibelen. Hovedkonkurrentens tekstsamling kommer jo direkte fra Guds penn og er derfor per definisjon barnevennlig. Ja, så barnevennlig at det ses som en nødvendighet at barn pugger den før de lærer å lese, helst uten å forstå språket.

Men så var det disse forbildene da. Går vi inn på Donald Duck fra femtitallet og senere, finner vi en del ekstremt tvilsomme ting som bør sjekkes ut. Donald og Skrue drar jo med seg Ole, Dole og Doffen på ekspedisjoner til de mest eksotiske samfunn. Der treffer de alltid på en teit og innful stamme av kortvokste innfødte med lav IQ og merkelig språk, og de er alltid så lettlurte og overtroiske at Skrue & Co får med seg skattene deres likevel. La det være helt klart at opptrykk av disse imperialist-rasistiske historiene blir å anse som en forbrytelse. Eventyret om lille svarte Sambo, indergutten som lurer den sultne tigeren til å løpe så mange ganger rundt et tre at den blir til tiger-ghee, bør også få en soleklar plass på svartelista. (Redaktør, undersøk om det er lov å bruke ordet ”Svartelista”.) Eller vi kan kanskje døpe Sambo om til ”Lille Hvite Torstein” og photoshoppe vekk brunfargen. Uansett bør vi nå tenne et heidundrende digert bokbål der alle selvdefinert svake grupper kan pælme farlige ting fra kunsten, litteraturen og populærkulturen. Og hvis det fremdeles er noen som drister seg til å si ordet ”neger”, fester vi en gul stjerne på dem.