Ny tid for Trandum

”Norges Guatánamo”, skrev avisen Ny Tid. Nå kommer nye forskrifter som skal gjøre Trandum utlendingsinternat til et bedre sted å være.
Anniken Schiøll
Latest posts by Anniken Schiøll (see all)

Politiets utlendingsinternat på Trandum er blitt kraftig kritisert det siste året. Gjennom tre artikler i avisen Ny Tids papir-og nettutgave er forholdene ved utlendingsinternatet beskrevet som verre enn soningsforholdene for landets verste forbrytere.

Leder for advokatforeningen, Arild Humlen, har sammenliknet internatet på Trandum med USAs beryktede fangeleir på Guatánamo. –Man lager et regime utenfor alle eksisterende normer. Det er jo det som er Guatánamo-tankegangen. Man lager et fengsel hvor man slipper å forholde seg til samfunnets grunnleggende normer. Det kan vi ikke akseptere, uttalte Humlen til Ny Tid.
Advokat Trond Olsen Næss formulerte seg på denne måten:
– Jeg tror det er få som er klar over hvor ille forholdene er. Dette er statens søppelkasse for menneskelig avfall.

Flere klar over forholdene
Justisminister Knut Storberget besøkte internatet 5. mai.
– Det mest kritiske i forhold til Trandum er interneringen av barn og bruk av sikkerhetsceller, sa han til Ny Tid etter besøket.

Han varslet nye forskrifter for Norges eneste utlendingsinternat.
En arbeidsgruppe ble nedsatt. Den besto av representanter for Justis-og Politidepartementet, Arbeids-og inkluderingsdepartementet, Politidirektoratet, Politiets utlendingsenhet og Utlendingsdirektoratet. Forslaget fra gruppen ble sendt ut på høring med frist 4.oktober. Enkelte instanser fikk imidlertid utsettelse, slik at fristen i realiteten ble 20. oktober. Nå skal høringsuttalelsene vurderes, og deretter skal forslaget til endringer i utlendingslovens paragraf 37 d vedtas i Odelstinget.

– Lovforslaget vil bli fremmet av Arbeids-og inkluderingsdepartementet. Det vil skje innen tre måneder, opplyser saksbehandler i Justis-og Politidepartementet, Ole Johan Heir, til Utrop.

Hvem sitter på Trandum?
Arbeidsgruppen skriver at det gjennomsnittelig har sittet ca 30 personer på internatet i den senere tid. I fjor var det totalt 8822 overnattinger på internatet.

De som kommer til utlendingsinternatet er personer som skal sendes ut av landet. Det er personer med ukjent identitet, eller utlendinger som ikke har tillatelse til å oppholde seg i Norge og som ikke har reist frivillig. De pågripes og holdes på internatet til de kan sendes ut. Oppholdet er ment å være kort. Men det er påvist at det også kan vare lenge. Da Europarådets torturovervåkings-komité besøkte internatet i oktober 2005, fant den at en person hadde vært på Trandum i over ett år.

Bedre mat, aktivitetssenter og tilsynsråd
”Den eneste maten de innsatte får er frossen turmat og brødskiver”, skrev Ny Tid.
Nå skal maten bli bedre. Det ser i hvert fall slik ut i forslaget: ”Det skal ved tilbud om kald og varm mat og drikke så langt det er mulig tas hensyn til individuelle behov”.
I linjene under står det at ”Utlendingen skal tilbys daglig dusjing og nødvendige toalettartikler”.

På internatet skal det legges til rette for avdelinger tilpasset for enslige barn og barnefamilier, enslige menn og enslige kvinner samt for personer der det kreves særskilte sikkerhetsmessige behov.

I et nytt tredjeledd til 37 d, angis de helt sentrale rettigheter utlendingen har under oppholdet på internatet. Han/hun har rett til besøk, til telefonsamtaler, til privatliv, til helsetjenester, felleskap med andre utlendinger, rett til fysisk aktivitet og friluft, ytringsfrihet og rett til å kunne intervjues av en journalist. Men rettighetene er underordnet hensynet til ro, orden og sikkerhet. Og ”rettighetene kan også begrenses av hva som er praktisk gjennomførbart på internatet”, heter det.

”Et tydeligere rettighetspreg i regelverket vil kunne føre til økning i antall klagesaker”, skriver arbeidsgruppen.

I åttende ledd foreslås det å opprette et uavhengig tilsynsorgan: ”Et eksternt tilsynsråd skal føre tilsyn med at behandlingen av utlendingene skjer i samsvar med lovgivningen”.
Et eget aktivitetssenter skal etableres på en tilstøtende eiendom for å imøtekomme de nye reglene som innebærer et bedret aktivitetstilbud.

Alt i alt anslår arbeidsgruppen at forslagene vil koste 5,5 millioner kroner i investeringer og at driftsutgiftene vil øke med 3,5 millioner kroner årlig.