Forslag til tiltak mot tvangsekteskap

I en tid når ny utlendingslov debatteres, spesielt med fokus på tiltak for å forhindre tvangsekteskap, er det svært viktig å se på hvilke muligheter som finnes for å bryte ut av et ekteskap under press.

Det mangler beredskapshjem for mindreårige som utsettes for tvangsekteskap, kommer det fram i denne utgaven. Mindreårige som har behov for å bo på en sikret institusjon, hvor de kan bo på hemmelig adresse og få beskyttelse fra truende familiemedlemmer, må i dag sendes til utlandet for å få dette. I fjor høst skrev Dagsavisen at UD ikke hadde noen midler til disposisjon for å betale flybillett for å få hjem de som utsettes for tvangsekteskap.

Det er blitt lettere å få skilsmisse i Norge enn det var i 50-årene. Flere rettigheter til kvinner er en av årsakene, men også det faktum at de rent juridiske rettighetene ved skilsmisse er tydeliggjort med tanke på kvinner. Muslimske kvinner møter mange hindringer som virker sammen og som gjensidig forsterker hverandre, både som innvandrer i det norske storsamfunnet, og i sitt eget miljø, der flere møter veldig sterke normer om at ekteskapet skal opprettholdes for enhver pris, ifølge Tone Linn Wærstad som har skrevet en spesialavhandling i jus. Kvinnene fortalte om den lange veien frem til den norske skilsmissen.

De fortalte om mange runder med mekling med familien og i moskeen som førte til at de måtte gjennom flere gjenforeningsforsøk. Mange aktører er med og bestemmer i prosessen. Ifølge Dagsavisen kommer trolig regjeringen til å avvise forslaget om 21-aldersgrense for familiegjenforening, og må derfor velge andre tiltak.

Her er Utrops forslag til tiltak mot tvangsekteskap:

1 Storstilt holdningskampanje med fokus på de unges rett til å velge selv. Velge selv må kunne innebære å velge hvordan en vil finne ektefelle og med hvem . Det være seg av samme kjønn, religion eller etnisk bakgrunn.

2 Norske myndigheter bør blant annet forsøke å få muslimske land til å anerkjenne norsk skilsmisse. Rettshjelpsordninger kan utvides, både økonomisk og praktisk. For kvinner som giftet seg i opprinnelseslandet og siden ble skilt her, kan det være en stor økonomisk byrde å få skilsmisse i opprinnelseslandet.

3 En far eller kultur som presser barna til ekteskap kan også presse dem til mye annet. Det er derfor viktig at vi får en skikkelig likestillingsdebatt. Tvangsekteskap og æresrelatert vold må sees i lys av likestilling mellom kjønn, og det må til en strukturell endring i minoritetsmiljøer for å få til likestilling på minoritetens egne premisser.

4 Internasjonalt samarbeid på likestillingsområdet må bli styrket. Det finnes fortsatt ingen lov som forbyr voldtekt i en rekke land, i enkelte muslimske land må kvinnen ha fire vitner dersom hun vil hevde seg voldtatt. Norske myndigheter må sette press på myndigheter i opprinnelseslandet for å oppnå like rettigheter for begge kjønn. Internasjonale ikke-statlige organisasjoner er for det meste opptatt av bistand og andre utviklingsprosjekter. Disse bør i større grad jobbe for likestilling.