Ny frifinnelse kan føre til opptøyer

Dersom Riksadvokaten ikke omgjør Speialenheten for politisaker sin frifinnelse av politimannen som tok kvelertak på Eugene Obiora, kan det bryte ut opptøyer.

Det tror lederen for Afrikansk studentunion, Nosizwe Baqwa.
– Dersom ikke Riksadvokaten omgjør vedtaket kan det føre til urolige reaksjoner, sier Baqwa.
Lederen i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD), Akhenaton Oddvar De Leon, mener det samme.
– Norge er ikke annerledes enn andre land når slikt skjer, sier han.
Advokat Abid Q. Raja sammenligner Obioras dødsfall med Rodney King-saken i USA, der det brøt ut voldsomme opptøyer etter at fire politimenn ble frikjent for å ha slått den fargede bilføreren Rodney King helseløs i forbindelse med en rutinekontroll.
– Hadde det vi nå opplever i Norge skjedd i USA, ville vi hatt opptøyer allerede, tror Raja.

Amper stemning
Spørsmålet er når grensen er nådd, og nok er nok. Frustrasjonen over det som oppleves som urettferdighet innen politiets beslutningsorganer øker. Tilliten til Spesialenheten for politisaker er på et lavmål etter at saken mot politimannen i Trondheim som tok kvelertak på Eugene Obiora slik at han døde, ble henlagt. Stemningen var tidvis amper under en demonstrasjon mot politivold og rasisme utenfor justisdepartementet nylig. Da justisminister Knut Storberget kom ut for å motta et brev som krevde endringer i Spesialenheten for politisaker, ble han møtt med tilrop som ”morder” og ”skam deg”.
Stemningen var mye mer amper denne gangen enn under en tilsvarende demonstrasjon like etter Obioras dødsfall i fjor høst. Den gangen hadde demonstrantene fremdeles et håp om at Spesialenheten ville reise tiltale mot en eller flere av de involverte politifolkene.

Skremmende
Matthew Opara Uzoma var en av dem som hadde møtt frem for kreve rettferdighet for Obiora.
– Vi er mennesker, ikke dyr. Noen av oss har bodd her i 30 år. Vi har vært med og bidratt til at Norge er som det er i dag. Hvordan kan noen av oss bli drept uten at noe skjer? spør Uzoma.
Chris Munganga hadde tatt turen til regjeringskvartalet for å vise at han var imot vold. Han var skremt over frifinnelsen.
– Dersom noen kan slippe så billig unna for noe de har gjort, er det veldig skremmende og beklagelig, sier Munganga.
I likhet med mange andre mener han det er helt feil at kolleger skal etterforske kolleger.

Altfor tette bånd
Ett av kravene til demonstrantene var at justisministeren må løse opp de tette båndene mellom Spesialenheten og politiet.
– De som etterforsket Obiora-saken fra Spesialenheten hadde bare noen måneder tidligere vært ansatt i samme politidistrikt som politibetjentene de skulle etterforske. Man må som minstekrav ha etterforskere fra et annet distrikt, som ikke har tilknytning til de som etterforskes. Spesialenheten må da åpne for at lekfolk kan bistå i avgjørelsen, som et jurysystem eller som en nemnd, heter det i brevet som ble overrakt justisminsiteren.
Et annet krav er at politifolk som er involvert i dødsfall rutinemessig blir permittert inntil saken er ferdig etterforsket.

Ble drept
Knut Storberget vil ikke kommentere dødsfallet til Eugene Obiora. Det skaper reaksjoner.
– Alle uttalte seg om Kadra-saken mens den ennå var under etterforskning, sier OMOD-leder De Leon.
Elvis Chi Nwosu holdt appell under demonstrasjonen. Han har lest alle dokumentene i Obiora-saken.
– Det er ingen tvil. Eugene Obiora ble kvalt og drept, sa Nwosu.
Rammer underklassen
Don Martin i musikerkollektivet Samvirkelaget har vært med på å gi ut låta ”Stopp volden”, som har skapt mye oppstyr fordi navnet på politimannen som tok kvelertak på Obiora først var en del av teksten. Han mener det ikke er tilfeldig hvem som utsettes for politivold.
– Politivold rammer underklassen i samfunnet, fordi politiet vet at de da kan slippe unna, sier Don Martin. ¨

Sivilt søksmål
TV2 har avslørt at den aktuelle politimannen for noen år siden ble anmeldt for å ha tatt halsgrep på en annen person med innvandrerbakgrunn, uten at det fikk noen konsekvenser for ham. Til tross for sju måneders etterforskning i Obiora-saken, er Spesialenheten ukjent med denne anmeldelsen. Fra tidligere er det kjent at samme politimann i 1999 ble anmeldt for rasistisk vold mot vaskehjelpen Sophia Baidoo.
Det kan bli aktuelt å gå til sivilt søksmål mot politimannen. Flere minoritetsorganisasjoner har sagt seg villige til å betale eventuelle saksomkostninger.