Trakk seg fra Antirasistisk Senter i protest

En konflikt mellom ungdommer og administrasjonen i Antirasistisk Senter har ført til at mange unge har sluttet og trukket seg fra alt arbeide i organisasjonen.

Det siste året har vært en turbulent tid for Antirasistisk Senter. Flere ledere har sluttet uten og blitt erstattet, Tellus Radio har stilnet og senteret har vært lite synlig i samfunnsdebatten. Det hele toppet seg da administrasjonen i høst motsatte seg et ønske fra ungdommene i Agenda X om å ta over driften og gjøre Agenda X ungdomsstyrt.

Ukjent ledelse
Usikkerheten rundt hva som kom til å skje spredte seg som ild i tørt gress blant ungdommene etter at både kulturlederen og lederen for Agenda X, Inger Aguilar, sluttet på sensommeren.

Frem til da hadde Agenda X vært et relativt selvstendig ungdomsprosjekt på siden av Antirasistisk Senter. Flere av ungdommene skal ha følt at de ikke hadde noe forhold til senterets ledelse. Noen visste ikke en gang hvem de var.

– Etter sommeren hadde flere av ungdommene lyst til å satse på Agenda X, og hadde satt av tid til dette. Vi ønsket å gjøre den mer ungdomsstyrt, og det ble flere ganger foreslått overfor senterets ledelse at vi skulle overta driften. Dessverre fikk vi aldri noen tilbakemelding fra dem, sier Alan Aguilar.

Foto: Elena Prieto Landaluce

Tapt selvstendighet
I stedet besluttet administrasjonen at Agenda X skulle omorganiseres til en avdeling under Antirasistisk Senter. Ungdommene fryktet omorganiseringen ville gi dem mindre selvstendighet, mindre eierskap til prosessene og at beslutningene kom til å bli tatt av noen andre enn dem selv.

– Vi følte at vi ikke ble satset på. Siden vi ikke ønsket å sitte og vente på at noe skulle skje, tok vi saken i egne hender og startet for oss selv, sier Alan Aguilar.

Ny organisasjon
Dermed ble en helt ny, flerkulturell ungdomsorganisasjon etablert i Oslo, styrt og drevet av ungdommer.

Siden de ikke fikk lov til å kalle den Agenda X av Antirasistisk Senter, fikk den navnet Ungdomsfabrikken.

– Agenda X var et godt innarbeidet navn og en del av identiteten til mange. Men ledelsen tillot ikke at vi fikk lov kalle oss det, forteller Alan Aguilar.

Urolig år
Han beskriver 2007 som et år med mange omskiftinger og uroligheter på Antirasistisk Senter. Alan Aguilar synes det er trist at Tellus Radio ble nedlagt og at senteret ikke fikk på plass en ny leder etter Nadeem Butt, som sluttet i fjor vår. Han synes også senteret har vært fraværende i en del viktige saker.
– Antirasistisk Senter skal være synlig i saker som Obiora og Ali Farah. Det er ledelsen sin oppgave.

Alle ute
Det er til sammen 12-13 ungdommene som har brutt med Antirasistisk Senter. Alan Aguilar er sønnen til tidligere leder i Agenda X, Inger Aguilar, som igjen er samboer med Khalid Salimi, som var leder for Antirasistisk Senter i hele 20 år, før han trakk seg på slutten av 90-tallet. Deretter var han styreleder fram til 2006. Også broren til Alan Aguilar har vært aktiv på senteret. Etter høstens hendelser er ingen i den nærmeste familien til den tidligere lederen lenger aktive på senteret.

Khalid Salimi sier i en kommentar at han har registrert at senteret har vært lite synlig i en del saker, men at han har liten kjennskap til hva som skjer.

– Jeg vet ikke om det skyldes et skifte i politisk kurs, eller om organisasjonen er svak. Jeg besøker ikke senteret, og de tar heller ikke kontakt med meg, forteller han.

Ble sparket
Ansvarlig redaktør i Tellus Radio, Ashley Shiri, fikk sparken da det ble besluttet at Tellus Radio skulle legges ned. Han synes det er trist at tilbudet ikke finnes lenger.

– Tellus Radio var en av senterets bærebjelker. Jeg synes det er trist at de valgte å nedlegge den. Senteret fikk statlige midler til å drive radioen på lik linje med de andre aktivitetene. Slik jeg ser det prioriteres senterets administrasjon foran driften av Tellus Radio og andre aktiviteter, sier han. Shiri mener ledelsen har feildisponert midlene de hadde til rådighet etter at inntektene fra spilleautomatene falt bort.

– Vi skrev et brev til styret der vi ba dem om ikke å legge ned radioen, men mottok aldri noe svar, forteller den tidligere redaktøren.

Mange hatter
Informasjonsleder Henrik Lunde i Antirasistisk Senter sier til Utrop at ledelsen gjorde alt den kunne for å opprettholde Tellus Radio da spilleinntektene forsvant, men at de mislyktes.

– Det stod om en halv million kroner som ikke fantes. Nå vurderer vi å lage en webradio, opplyser han.

– Flere av dem vi har snakket med påpeker at Antirasistisk Senter er lite synlige i den offentlige debatten. Hva skyldes det?
– Det kan ha å gjøre med at det har vært mange hatter på én person fordi vi har manglet folk. Vi har hatt flere ubesatte stillinger som har medført
et stort arbeidspress på de øvrige ansatte.

Nå er alle stillinger besatt og flere nye stillinger opprettet, så 2008 kommer til å bli et av våre mest aktive år noensinne, spår Lunde, som mener påstandene om usynlighet er overdrevne.

Fått nok penger
Informasjonslederen sier ungdommene selvsagt ikke kunne ta med seg navnet Agenda X, og han skjønner ikke hva de sikter til når de hevder at de fikk for liten støtte av senteret.

– Det har ikke manglet på penger og ressurser til Agenda X, som har vært et av senterets hovedsatsinger. Vi har brukt betydelige økonomiske og administrative ressurser på å bygge opp og drifte avdelingen, sier Lunde.
Han avviser påstandene om manglende tilbakemeldinger.

– Ungdommene var i møte med styret, så påstander om manglende tilbakemeldinger er uriktige. De ble også invitert til et møte hvor de kunne komme og spørre og si hva de ville, men de trakk seg rett før det skulle gå av stabelen, fremholder Lunde.

Dyktige igjen
Han innrømmer imidlertid at det er flinke ungdommer som har forsvunnet, men sier de som er igjen også er svært dyktige.

– Senteret har åpne dører, og det medfører at flinke folk kommer og går. De som nå drifter de ulike Agenda X-prosjektene er de beste vi har hatt.

Lunde er ikke bekymret for at ungdommer som ønsker å engasjere seg skal
velge Ungdomsfabrikken fremfor Antirasistisk Senter.

– Etter tidenes største julebord er det en flott gjeng som har tatt fatt på arbeidet
i et nytt år. Vi har flere folk og mer på gang enn på veldig lenge, sier han.

Beklager usynlighet
Nestleder i Antirasistisk Senter, Mari Linløkken, beklager at de har vært lite synlige, men sier fjoråret var spesielt.

– Antirasistisk Senter har ikke vært noen premissleverandør i debatten de siste fem-seks årene. 2007 har for øvrig vært et spesielt år med store utfordringer hvor vi har vært gjennom en smertefull prosess som skyldes tap av store inntekter fra spilleautomater.

Denne utfordringen krevde en arbeidsinnsats som ikke er synlig i mediene. Vi sliter fremdeles med å skaffe nye inntekter, men har omstilt organisasjonen til nye forhold, og fylt opp ledige stillinger, avslutter hun overfor Utrop.