– Frp-bud er menneskeforakt

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) lanserte nylig 11 ”bud” til innvandrerforeldre. Han fraråder bruk av morsmålet og besøk på Koranskole. ”Budene” møter imidlertid sterk motbør.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Han mener offentlige integreringstiltak er til liten hjelp dersom ikke innvandrerne samtidig bidrar til integreringsprosessen på hjemmebane.
– Mitt hovedpoeng med å lansere disse rådene er at ansvaret for å bli en integrert del av det norske samfunnet først og fremst ligger hos innvandrerne selv. Norske myndigheter gir råd til norske foreldre hele tiden, dette er ikke noe annerledes, sier Tybring-Gjedde til Utrop.

Stor forskjell
Under ”bud” 6 oppfordrer du foreldrene til å slutte å sende barna til Koranskole. Skal da man også fraråde søndagsskoler?

– Det er stor forskjell på å gå på søndagsskole og det å gå på Koranskole. På søndagsskoler er det tilrettelagt for samvær med andre barn, man går turer i marka og synger sanger. Det jeg har lest og hørt forteller om noe annet enn vanlig norsk søndagsskole. Det å bruke ettermiddager etter hverandre til å lære unger Koranen kan skape segregering og ikke den integreringen vi etterlyser, forklarer Tybring-Gjedde.

Han presiserer videre at ingen av disse rådene sikter til en spesifikk gruppe, og at han heller ikke synes noe om å pugge hele bibelen utenat. Barn bør heller sosialisere. Tybring-Gjedde mener at den kunnskapen ungene får av å lære Koranen utenat er ikke noe man trenger i dagens norske samfunn.

Opp til hver enkelt
– Et annet råd du gir er å snakke norsk hjemme. Hva med alle de som allerede kan norsk?
– Folk får velge mellom å følge disse rådene eller la være. Dette blir ikke påtvunget noen. Jeg har møtt innvandrerforeldre som mener disse rådene høres fornuftige ut. Det er opp til hver enkelt å ta det skrittet videre for å frem integrering, avslutter Tybring-Gjedde.

Kritisk til forbud mot å snakke morsmål hjemme
Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan er kritisk til bud nummer én hvor Tybring-Gjedde utfordrer foreldrene og barna til å snakke norsk hjemme. – Jeg er kritisk til dette med at barna ikke bør snakke morsmålet sitt hjemme. Unger snakker norsk på skolen, og bør derfor få lov å snakke sine språk hjemme, sier Sultan.

Forakt mot mennesker
SVs stortingsrepresentant Akhtar Chaudry mener rådene viser at Frp ikke vet hva som egentlig foregår blant mennesker med minoritetsbakgrunn og at rådene vitner om mangel på respekt for andre mennesker. – Dette er gammel, grumsete politikk fra Frp, hvor man kan se at partiet fortsatt ikke forstår hva som skjer blant innvandrere, sier Chaudry.

– Hva er ditt syn på forbud mot å sende barna på Koranskole?
– Jeg synes det er rett og slett et forakt mot mennesker. Mennesket er et religiøs vesen, og man skal vise og ha respekt for de som er religiøse, akkurat som for alle andre mennesker, sier Chaudry. Han forteller at det å snakke norsk i hjemmet er ikke noe mål for innvandrerforeldre, men at det allikevel gjøres. – Det er mange som snakker norsk med sine barn hjemme, men dette vet Frp lite om, avslutter Chaudry.