Vil innføre borgerkontrakt

0Shares

Britiske Home Office vil innføre strengere regler og en “borgerkontrakt” for utenlandske borgere som vil søke om statsborgerskap. Endringsforslagene kommer etter en rekke høringer foretatt på departementsnivå, og forskningsrapporter som viser at stadig flere etniske briter vil at nyankomne til landet i økt omfang skal integrere seg språklig, økonomisk og kulturelt i landet.

Det foreslås bl a å lage en trestadiersplan som inkluderer en prøvetid i landet, kreve et godt engelsknivå, statsborgeskapsnekt for de som begår grove lovbrudd og premiering av utlendinger, flyktninger og innvandrere som gjør “samfunnsnyttig i arbeid i lokalsamfunnet” ved at disse får kjappere søknadsbehandling.

Lovforslag basert på rettferdighet
Nylig uttalte statsminister Gordon Brown seg til fordel for lovforslaget. Han mener at utenlandske borgere som kommer til landet må gjøre seg fortjent til statsborgerskapet. Hvis det nye forslaget skulle bli vedtatt, vil nyankomne først registrere seg som midlertidige borgere, for så å søke om prøvetid før en eventuell søknad om å bli briter.

– For folk som kommer til landet og vil bli britiske er ikke statsborgerskap noe som man kan bare velger. Dette er noe som man skal gjøre seg fortjent til ved å vise ansvar for samfunnet og seg selv, var statsministerens klare melding.

Innenriksminister Jacqui Smith sier på departmentets offisielle nettsted homeoffice.gov.uk at de eventuelle nye lovene er til alles beste og at det er viktig å vise klarhet og rettferdighet.

– Retten til og fordelene ved statsborgerskap vil bli tilgjengelige for de som viser en forpliktelse til våre verdier og vilje til å bidra til samfunnet, sier hun

Kan gjøre folk statsløse
Opposisjonen hevder de har allerede påpekt flere svakheter ved forslaget. Talsmann i Liberaldemokratene, Tom Brake, uttaler til The Scotsman at slike krav ikke er basert på tanken om en rettferdig fellesbehandling av alle søkere.

– Å forlange at folk skal betale skatt når de er på prøvetid og ikke har samme rett som andre arbeidstagere er ikke hva jeg forbinder med likhet og rettferdighet, var hans kritikk.

Konservative David Davis sier et slikt midlertidig stadium kan føre til juridiske problemer for mange, ved at de kan ende opp med å måtte oppgi sitt opprinnelige statsborgerskap mens de venter på å bli britiske.

– Når folk får et midlertidig statsborgerbevis og har gitt fra seg sitt gamle er de praktisk talt statsløse etter internasjonal lov, noe som for mange kan by på enorme problemer, hvis de f eks skulle  reise til et tredje land eller besøke slekt og venner i hjemlandet, konstaterte han.