Hegnar Online fortsatt i hardt vær

0Shares

Nettdebatten på Hegnar Onlines nettsider har vært gjenstand for kraftig kritikk i løpet av den siste tiden etter at flere forumbrukere har brukt uttrykk som blant annet  “negerelskende sosialister”, “nedslaktere”, “sotrør” og “pakkiser”. Nå har Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap på Universitetet i Oslo, anmeldt ansvarlig redaktør Stein Ove Haugen, og Hegnar Online for brudd på rasismeparagrafen i straffeloven.

Utrop har vært i kontakt med begge. Nettredaktør Haugen, som vi fikk tak i midt i vinterferieavviklingen, sier til Utrop at Hegnar Online har holdt seg innenfor de lovlige og presseetiske rammene.

– Trenger ingen innstramninger
– Vi har sterke regler fra før av og trenger ingen flere innstramninger. Generelt sett er tonen i forumet basert på at folk skal vise ansvar, og hvis de ser noe som er såpass grovt, skal man sende inn klage til forummoderatorene.

Haugen vil presisere at man følger PFUs regler selv om siden er et åpent ikke-redaksjonelt forum på nett, og at forummoderatorene som regel med en gang sletter alt som er av grovt innhold.

– Siden jeg er på ferie nå vet jeg ikke konkret hva som står på nettsiden, men regner med at moderatorene har gjort sin jobb, understreker han.

Destruktivt
Hagtvet tok seg noen få minutter før han skal skulle videre til en forelesning. Han er ikke imponert over Haugens argumentasjon.

– Har du ikke selv sett hva som står der?, spør han retorisk. Det er jo rene fordommer og rasistiske utsagn, det har ikke noe med ytringsfriheten å gjøre og er ikke et fruktbart bidrag til samfunnsdebatten.

Flere tasteklikk
Hegnar Online ønsker å lage blest om saken og tjene mer, mener han.

– Alt handler om penger. Hele saken skal få folk som ikke leser papirutgaven til å klikke inn på nettsiden. Flere nettreff gir større inntekt, kritiserer han.

Utrop var også i kontakt med leder i Jus-Buss, Martin Eiebakke, som ville ikke komme med en uttalelse angående saken.