Livsfarlige lekkasjer

Vold og trusler kan tvinge homofile med minoritetsbakgrunn til å gå i skjul. Men det betyr ikke at de er i sikkerhet. Lekkasjer blant annet fra offentlige myndigheter gjør at de risikerer å bli sporet opp. Leder i Skeiv Verden Oslo, Eirik Roen etterlyser nå strengere rutiner.

62-årige Roen (bildet) understreker at flere av minoritetsmiljøene har en intern kodeks preget av total ikke-aksept når det gjelder alternativ seksualitet. Det gjør situasjonen svært tøff for mange. Selv har han har som sin oppgave å hjelpe dem som har blitt frosset ut av sitt miljø på grunn av sin legning. Flesteparten av dem har måttet få hemmelige adresser grunnet de verbale og fysiske truslene fra folk i samme etniske og nasjonale miljøer. Eirik Roen er svært skuffet over flere ganger å ha opplevd at konfidensiell informasjon har lekket ut fra folk som sitter i organisasjoner eller på offentlige kontorer, noe som har fått alvorlige konsekvenser for den det angår.

Ekstrem belastning
Skeiv Verden, Alternativ mot vold (AMV) og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) jobber med pottetette rutiner i forhold til alle sakene. SEIF sjekker ikke bare ut familier, men også hele familiers nettverk i tilfeller hvor det er mulighet for lekkasjer. Viktige saksopplysninger legges ikke elektronisk på PC for å hindre at uvedkommende skal kunne hacke seg inn. Likevel er lekkasjene fortsatt er et stort problem. – Jeg vet om en sak hvor en person fikk konfidensielle opplysninger lekket ut: Det førte til veldig negative konsekvenser for denne personen. Familien klarte å spore opp vedkommende ved hjelp av privatdetektiv og vi måtte nærmest gjemme bort personen. Vi har også hatt tilfeller hvor familier har greid å finne folk på krisesentrene, sier han. Dette har ført til at Skeiv Verden nå vil gå inn for å granske slike lekkasjer. I tillegg ser man etter juridiske muligheter for å straffeforfølge familier som tar i bruk slike midler. – Vi har skrevet klagebrev til Barne- og likestillingsdepartementet med oppfordring om at offentlige instanser som sitter på informasjon om utsatte personer må forbedre sine rutiner, sier Eirik Roen.

Taler med to tunger
Organisasjoner og foreninger i de ulike miljøene kunne gjort mye mer for å hjelpe homofile med minoritetsbakgrunn, mener Roen. – Blant annet har Islamsk Råd med sin politiske linje bidratt til en svært uheldig signaleffekt. Ansvaret ligger hos dem og hos innvandrerpolitikerne, fordi måten de uttrykker seg på gjør at homofile ikke godtas som fullverdige samfunnsmedlemmer i miljøene. Roen er spesielt skuffet over politikere med minoritetsbakgrunn: – Flere innvandrerpolitikere taler med to tunger i denne saken. En i storsamfunnet, og en blant sine egne. Årsaken kan være internt press og lojalitetsmekanismer. Men at de ikke tør å ta opp problemet har gjort sitt til for at alternativ seksualitet fortsatt er et stort tabuemne og at kunnskap om det å være homofil, lesbisk og transkjønnet nærmest er fraværende.

Røde Kors: – Ukjent
Røde Kors – en av Norges fremste humanitære organisasjoner – jobber også med homofile med minoritetsbakgrunn. Kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland sier til Utrop at den typen lekkasjer Roen beskriver aldri har vært et problem, i hvert fall ikke på generelt grunnlag. – Vi har ingen erfaringer innenfor vår organisasjon med slike hendelser og ville ikke kjent oss igjen i en slik beskrivelse uansett, fastslår han på en telefonlinje fra Stockholm.

Familieæren først
Tvungen reising til foreldrenes opprinnelsesland med formålet å bli giftet bort, husarrest på ubestemt tid, sosial eksklusjon, eller mer ekstreme virkemidler som aggresjonsterapi, brenning og pisking har vært brukt i flere av sakene som Roen har fått innsyn i. – I verste fall kan det hele ende med eliminering, hevder han. I dagens norske samfunn er dette uakseptabelt. Likevel er det viktig å vite at slike virkemidler blir sett på som helt nødvendige for å bevare æren. Her er man langt mer familie- og gruppefokusert, mener Roen. – Familien skal bestemme livsvalgene dine, alt fra studier til yrke til seksualitet og samliv. Lojalitet til klanen, familien og nettverket går foran norske lover.

Verdikamp internt
Men innenfor islams teologiske og intellektuelle miljøer pågår det også en kamp mellom liberale og konservative når det gjelder homofili, så Roen ser at det finnes håp også for de homofile med minoritetsbakgrunn. – Situasjonen for dem er som for norske homofile, lesbiske, bifile og transkjønnede for 40 år siden, og enda den dag i dag ser vi fortsatt sterke motsetninger i statskirken og ellers i samfunnet når det gjelder dette.

Om Skeiv Verden
Gruppe og sosial arena som er til for mennesker med innvandrerbakgrunn som opplever forelskelse, seksualitet og tiltrekning til en av samme kjønn.

100 medlemmer omkring i Norge.

Består hovedsakelig av folk som har bakgrunn fra Latin-Amerika, Asia, Afrika og Midtøsten.

Nettside: www.skeivverden.no

Kontakt: [email protected]