– Nedverdigende og sjokkerende tegning

Antoinette Botti i Panafrican Women’s Association in Norway (PAWA) og Elvis Chi Nwosu (bildet) som sitter i bystyret for Ap er himmelfalne over en invitasjon Norad sendte ut for noen uker siden. Tegningen som er brukt gir et helt galt bilde av dagens afrikanere, mener de. Men Norad nekter å beklage.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Tegningen er laget av tegneren Lene Ask som på oppdrag fra Norad reiste til landsbygda i Nord Tanzania for å rapportere om kvinners og barns levevilkår. Norad har nå brukt en av Asks tegninger i en informasjonskampanje rettet mot ulike organisasjoner. Her fortelles det i generelle vendinger om FNs tusenårsmål og samarbeidet mellom Norge og Tanzania innen helsesektoren. Plakaten ble også brukt som en invitasjon til en utstilling av Ask øvrige tegninger.

Slik ser tegningen fra Norads kampanje ut. Tegning: Lene Ask

Jeg skjønner budskapet, men ser ikke noen sammenheng mellom tegningen og invitasjonen, dessuten virker tegningen nedverdigende, sier Botti til Utrop. Hun synes det er bra at Norad tar opp et så viktig område som helse, men er skuffet over måten det gjøres på.

Foreldet tankegang

Hun er ikke alene om å mene at tegningen sammen med teksten er upassende. Nwosu mener framstillingen kan forsterke fordommene om Afrika og afrikanere. Det er meget uheldig at noen fremdeles finner på noe slikt i mangfoldsåret 2008, sier Nwosu. Tegningen er en klar illustrasjon på den foreldede misjonerende tankegangen som jeg mener er utbredt i Norge og blant bistandsorganisasjoner, fortsetter han.

Antoinette Botti i Panafrican Women’s Assosciation in Norway (PAWA) og Elvis Nwosu reagerer på tegningen, og hadde ønsket seg en beklagelse overfor norskafrikanere. Men Norad er ikke interessert i å gi noen unnskyldning. FOTO: Victoria Uwonkunda

Verken Nwosu eller Botti mener tegningene til Ask gir afrikanske kvinner den respekten de fortjener. Det er så mange sterke, selvstendige kvinner i Afrika, og det er ikke bare i storbyene. Den stakkarslige framstillingen av afrikanske kvinner på tegningen virker derfor uforståelig, sier de to nesten i kor.

Det er slike fremstillinger som får Siv Jensen til å tro at alle afrikanske menn slår sine koner og alle afrikanske jenter omskjæres, mener Nwosu. Informasjonsdirektør i Norad, Eva Bratholm, forteller til Utrop at tegningen ble valgt ut i samarbeid med Ask selv.

– Hele tegneserien har en spøkefull tone og denne tegningen var på ingen måte ment som en fornærmelse, sier Bratholm.

Ut av sammenhengen

Lene Ask sier til Utrop at hun synes det blir for dumt hvis et prosjekt som skal sette lys på et så viktig tema som kvinners og barns helse oppfattes krenkende.

– Jeg kan ikke skjønne at tegningene oppfattes krenkende. Dette er bygd på en reportasje av hva jeg så og opplevd da jeg besøkte en landsbygd der flere av mennene hadde mange koner, sier Ask.

Hun påpeker at tegningen på invitasjonen bare er en liten del av en hel utstilling som må ses i sin opprinnelige sammenheng for å få forståelse. Men dette er en forklaring Botti og Nwosu ikke kan akseptere. Begge to mener det er invitasjonen som de fleste legger merke til, mens ikke alle får se hele serien. De spør seg om Norad hadde gjort dette mot et annet folkeslag.

– Jeg tviler sterkt på at Norad hadde gjort det samme mot muslimer eller jøder, sier Nwosu, mens Botti nikker samtykkende. En beklagelse er på sin plass til alle afrikanere i Norge for bruken av slike nedsettende bilder og tegninger i offentlige dokumenter, sier Nwosu. Bratholm forteller at Ask ble sendt for på fritt kunstnerisk grunnlag rapportere sine inntrykk, og det har hun gjort i en humoristisk og alvorlig tegneserie.

– Norad ser ingen grunn til å beklage dette, sier Bratholm.

– Vi kan ikke pynte på sannheten fordi vi er redde for responsen, tilføyer Ask.