Følger med på staten

FØLGER MED: Mustafa Hasans nye låt er en beskjed om at urettferdige asylsprosesser ikke skal gå usett.
Foto: Endre Gjendem
Med sin nye låt, ønsker Mustafa Hasan å vise at folket følger med i fremtidige asylprosesser
277Shares

— Når vi gjør noe feil, så følger staten med på oss. Det må også gå andre veien. Når staten gjør noe feil, må vi også følge med på dem, sier Mustafa Hasan om budskapet i hans nye låt “Følger med”.

Ifølge Mustafa, er sangen ment som en beskjed til staten, samtidig som den er en støtte til andre som er i lignende situasjon som han selv var i inntil nylig.

— Jeg har lyst til å hjelpe på samme måte som jeg ble hjulpet. Budskapet i låta går ut til de lengeværende barna som er i ca. samme situasjon som jeg var i. Barn som har bodd her i hele livet, og må sendes ut for noe de ikke har gjort. Sangen går ut på at vi følger med, og at vi er flere som står på rekke og rad for å hjelpe.

Støtte fra folket

Selv fikk artisten støtte av store deler av Norges befolkning, etter at han slapp sin første singel “Hva er det som skjer”.

Musikkvideoen skildrer hvordan familien hans ble vekket av politiet midt på natta, og tok med seg de eldste brødrene hans. De ble sendt ut av landet. Senere tok moren med seg yngstedatteren og dro til Palestina. Hun fryktet å bli sendt tilbake til et voldelig ekteskap i Jordan.

MIDLERTIDIG OPPHOLDSTILLATELSE: I forrige uke kunne Mustafa Hasan hente oppholdskortet sitt i posten. Dette midlertidige oppholdskortet kan han bruke før han får norsk pass. Foto: Julia Lysgaard Shirazi

Uten en myndig forsørger, fikk den da mindreårige Mustafa og broren Abdel sakene sine vurdert på nytt. Utlendingsnemnda (UNE) ga opphold til Abdel, men ikke til Mustafa.

Demonstrasjoner ble arrangert, og støtteapparatet rundt Mustafa vokste. Støttegruppa samlet inn midler for å dekke rettshjelp, slik at han kunne gå til rettsak mot UNE. Uten personnummer, bankkonto eller arbeidstillatelse, hadde ikke artisten hatt mulighet til å betale rettshjelp selv.

Mustafa vant rettsaken, og UNE måtte behandle saken på nytt.

I februar kunne han endelig puste ut etter etter en mangeårig kamp for å få bli i Norge. Da bestemte UNE at Mustafa skulle få opphold likevel.

— Sammen kan vi gjøre en forandring

Samme dag som Mustafa fikk oppholdstillatelse i Norge, publiserte NRK dokumentarserien Uønsket. Her har programleder Leo Ajkic fulgt Mustafa og andre som har fått avslag på asylsøknaden sin.

GLAD: Programleder Leo Ajkic (i bakgrunnen) er glad for at Mustafa Hasan har fått et endelig svar om at han får bli i Norge.
Foto : Astrid Engen

Mustafa husker godt tiden før han fikk støtte av så store deler av Norges befolkning. Han understreker at man kan utrette mye i fellesskap.

—  Staten har en enorm makt, som en enkeltperson ikke kan gjøre noe imot. Det som er så fantastisk med å være et demokrati, er at hvis mange er enige om at noe er feil og at man burde gjøre noe med det, så kan det skje en forandring.

En del av en kampanje

Artisten forteller at låta “Følger med”, er første del av en kampanje.

— Vi prøver å starte kampanjen #VitAtViFølgerMed, for å vise at vi følger med på det som skjer i asylsaker.

Denne kampanjen har Mustafa planer om å følge opp i ny musikk han skal lage fremover.

— Det er starten på en ny historie. Jeg har ikke lyst til å bare snakke om min egen situasjon for resten av livet.

I forrige uke fikk Mustafa et midlertidig oppholdskort i posten. Dette må han bruke fram til han får et norsk pass. Når han får bankkort, og tilgang til egen bankkonto, kan han endelig bruke pengene han tjener som musikkartist.