Osama kjøpte kebabrestaurant på Finn – ofrer russetida for å jobbe

TØFT: Osama har en tøff vår i vente. Ikke fordi han skal kombinere eksamen med russetid, men fordi han nylig har åpnet sin egen pizza- og kebabrestaurant.
Foto: Frode Meskau/NRK
I stedet for å feste, skal 19-åringen selge nattmat til kompisene.
686Shares

19-åringen fra Syria går siste året på videregående skole. De fleste klassekameratene hans har mer enn nok med å forberede seg til avsluttende prøver, eksamener, og russetid.

Osama Alsalloum derimot, vil prioritere arbeid fremfor russetid. Han kjøpte nylig en kebabrestaurant i hjembyen Elverum, og er allerede godt i gang med å lage kebab og pizza.

Han driver restauranten ved siden av skolen, og planlegger å servere klassekompisene mat i russetida i stedet for å feste sammen med dem.

– Da kommer de og kjøper kebab fra meg da, så får jeg litt russestemning fra dem på en måte, sier Osama til NRK.

Det var Østlendingen som først omtalte saken.

– Et forbilde for mange.

Sammen med familien, flyktet han fra krigen i Syria, og kom til Norge for sju år siden. Ved siden av skolen har han jobbet i farens restaurant.

Vennene hans er imponerte og stolte av kameraten sin.

– Jeg syns han kan være et forbilde for mange. Jeg tenker at det er et bra valg og støtter ham 100 prosent, sier Hassan Ghalban til NRK.

– Det er veldig kult da, at han har gjort det. Og jeg tror han gjør det veldig bra også, sier Syver Nordstad.

Han har allerede handlet hos kompisen og er veldig fornøyd med både maten og servicen.

IMPONERTE: Vennene til Osama er imponerte over arbeidet han gjør. Foto: Frode Meskau/NRK

Lange dager

19-åringen slo til da en kebab- og pizzarestaurant i Elverum kom for salg på Finn.no for noen uker siden.

– Da tenkte jeg at den her skal jeg kjøpe. Nå har jeg drevet i litt over to uker og det går helt fantastisk, sier Osama til NRK.

Han sier at det ikke er noe stort offer å droppe russetiden til fordel for å jobbe.

– Jeg skal feire det, men her i restauranten. Jeg har tenkt å ha åpent til klokka tre på natta hver dag når det er russefeiring.

Å holde åpent til sent på natta, kjenner han blir tøft allerede.

– I helgene kan jeg ha åpent til klokka fire-fem om morgenen og på vanlige dager kanskje til tolv-ett. Pluss noen timer med rydding. Det er lange dager, sier 19-åringen.

HARD ARBEID: Det blir lite søvn på 19-åringen når han stenger rstauranten ved midnatt og så skal opp tidlig på skolen dagen etterpå. I helgene stenger han iblant så sent som fire på morgenen. Foto: Frode Meskau/NRK

Fly og business

Å jobbe hardt, har allerede lønnet seg for 19 åringen. Han kan takke seg selv for at han allerede har jobbet hardt i flere år, og dermed hadde spart opp nok penger til å kjøpe restauranten.

Fra sin far har han arvet en god arbeidsmoral. Det langsiktige målet hans er å bli flygeleder.

– Jeg har lyst til å bli flygeleder. Det er min drøm. Men jeg har også lyst til å fokusere på business. Kanskje også åpne flere restauranter, hvis dette går bra, sier Osama Alsalloum.

MOTIVERT: Osama drømmer om å bli flygeleder, men kan også tenke seg å åpne flere restauranter. Foto: Frode Meskau/NRK