Ønsker å styrke statusen til arbeiderlitteraturen

Gulraiz Sharif er en av tre nominerte til LOs litteraturpris for debutboken hans "Hør her'a".
Foto: Anna Julia Granberg
LOs litteraturpris skal løfte arbeidsfolksfortellinger. To av de tre nominerte skriver om det flerkulturelle Norge.

– Vi ønsker å få mer oppmerksomhet på arbeiderlitteratur som både er spennende og rik. Norsk litteratur handler ganske ofte om middelklassen hvor en vanlig jobb er å være litteraturprofessor på Blindern og bo på Ullevål Hageby. Alle bør finne bøker som speiler seg selv og sin egen hverdag, sier Julie Lødrup, juryleder og førstesekretær, til Utrop.

Det er annen gang LO deler ut prisen. I år er de nominerte Hør her’a av Gulraiz Sharif, Gul bok av Zeshan Shakar og Det hvite kartet av Cecilie Enger.

Før jul inviterte LO alle til å nominere bøker, og i mars avgjorde fagjuryen hvilke tre bøker som skulle nomineres.

– Vi har ikke satt en klar definisjon på hva som er arbeiderlitteratur, sier Lødrup, som innrømmer at det var friske diskusjoner i juryen før det endelige valget falt.

Prisen tildeles på bakgrunn av skriftlige verk som utmerker seg ved å gi økt forståelse og innsikt i levd liv, gjennom god formidling og høy litterær kvalitet.

Klasseperspektivet

– Er det en spesiell grunn til at to av de tre nominerte bøkene har jeg-forteller med flerkulturell bakgrunn?

– Nei, begge bøkene har et tydelig klasseperspektiv og mange i arbeiderklassen har flerkulturell bakgrunn. Det handler mer om å ha løsere tilknytning til arbeidslivet og ekstra utfordringer knyttet til fattigdom og utenforskap, forteller Lødrup.

God mottakelse

Alle de tre nominerte bøkene har mottatt god kritikk.

– Jeg setter veldig stor pris på å være nominert og at juryen har en bred tilnærming til arbeiderlitteratur, skriver Zeshan Shakar i en kommentar til Utrop.

– Veldig moro at boken har blitt nominert. Det var en veldig uforventet nominasjon, men veldig moro. Veldig moro å se at boken har blitt lest av så mange forskjellige folk i alle aldre og fra alle spenn i samfunnet, skriver Sharif i en kommentar til Utrop.

Årets pris deles ut under LO-kongressens siste dag, fredag 3. juni, hvor vinneren vil motta prisen som består av et diplom og 100 000 kroner.