Tyrkisk stjernekokk besøker Norge


Foto: Den tyrkiske ambassaden
Turgay Bucak er professor i gastronomi og reiser verden rundt for å promotere tyrkisk mat og matkultur.

Bucak er i Norge i forbindelse med arrangementet Tyrkisk Matuke som arrangeres i flere land. I Norge er det den tyrkiske ambassadøren Fazlı Çorman som har åpnet sitt hjem for nysgjerrige og sultne gjester. På menyen står klassiske retter som aubergine kebab, blekksprutsalat, mezes og baklava. Alt laget av stjernekokkene Turgay Bucak, Fatih Taşkesen og teamet deres.

Før Bucak skal demonstrere en eldgammel tyrkisk kaffetradisjon, rekker han å svare på spørsmål fra Utrop via tolk.

Hva er typisk for tyrkisk mat og matkultur?

– På grunn av Det ottomanske riket har det tyrkiske kjøkkenet hatt multikulturell innflytelse fra hele verden, men spesielt fra Balkan og Asia. Det har gitt mange ulike smaker og stor variasjon. Det kommer også an på hvor man befinner seg geografisk i landet. Er man i nærheten av havet, så er sjømat viktige ingredienser.

Norsk mat derimot, kunne med fordel vært mer krydret mener Bucak.

– Jeg har smakt på en del norsk sjømat, som er veldig sunn, men mangler krydder, ler Bucak.

Foruten å reise rundt og holde workshops, underviser Bucak neste generasjon kokker på et gastronomisk institutt.

– Det er både praktisk og teoretisk undervisning. 80 prosent er praktisk erfaring og resten er teori, men det går hånd i hånd.

På den hvite, strøkne kokkeskjorta henger flere internasjonale medaljer.

– Medaljene kommer fra steder jeg har besøkt og undervist.

Pandemi

Etter to år med pandemi står Tyrkia klar med solsenger til turistene.

– Vi har mange turister fra Israel, Russland, Tyskland og Storbritannia.

Bucak, som har lang fartstid hotell- og servicebransjen, utdyper Tyrkias popularitet.

– Tyrkia er et populært ferieland for mange matglade turister fordi vi byr på en rekke rike smaker og har stor variasjon. Tyrkisk mat har en fantastisk aroma, og vi har fokus på krydder som er bra for helsa og forebygger sykdommer. Hver rett er tilberedt med ferske råvarer og ingredienser. Nesten alt er lokalt dyrket og vi har gode økologiske råvarer, og det tyrkiske kjøkken er mer enn bare kebab, presiserer Bucak.

Det er også en annen viktig faktor som gjør Tyrkia til et attraktivt reisemål.

– Alt er billig i Tyrkia, lokker kokken.

Selv er mannen fra havnebyen Izmir glad i å besøke Italia.

– Vi har samme mentalitet og samme kulinariske tradisjon når det gjelder smaker. Det er mye olivenolje i maten.

Kaffe i varm sand

Før ilden ble dagligdags, ble kaffen laget i varm sand, en tradisjon som strekker seg tilbake fra Yemen og Etiopia. Kaffen ble oppdaget i år 300 i Etiopia, og spredte seg raskt til de arabiske landene. På ca 1300-tallet, med en helt ny oppdagelse, ble brente kaffebønner knust og deretter kokt. Özdemir Pasha, som var guvernør i Jemen på 1400-tallet under Yavuz Sultan Selims regjeringstid, brakte kaffen han drakk i Jemen, til Istanbul og dermed ble den spredt til resten av verden via ottomanerne som tok den med seg hvor enn de dro.

– Tradisjonell tyrkisk kaffe er kruttsterk og bør inntas etter et måltid. Å drikke kaffe er også viktig for det sosiale livet og er noe som binder tyrkere sammen i hverdagen. Tyrkisk kaffe gir alle alltid en unnskyldning for å samle seg, vi sier aldri la oss møtes, vi sier la oss ta en kaffe når vi har behov for å snakke med hverandre. Derfor sier vi at vi ikke trenger en psykolog så lenge vi kan snakke over en kopp kaffe, forteller ambassadørfrue Gülhan Çorman.

Professor Bucak og ambassadør Fazlı Çorman lager kaffe på tradisjonelt vis.
Foto : Shervin Najafpour

Kaffetradisjonen rommer også spådomskunst da det kan åpenbare seg dyr og figurer i gruten. Noe Utrops journalist selv fikk erfare da det dukket opp en hvit kamel i den svarte kaffegruten.

– Spådomskunsten er mest for gøy, sier Bucak.

Kokebok

Det verdensomspennende arrangementet har fått drahjelp fra høyeste hold. Tyrkias førstedame, Emine Erdoğan, har ledet an arbeidet med kokeboken Türk Mutfağı  (Tidløse Klassiske Tyrkiske Matretter). I bokens forord uttrykker hun stolthet over nasjonens kulinariske mangfold og sjenerøsiteten man finner ved matbordene. En rød tråd gjennom oppskriftene er fokuset på sunn og bærekraftig matlaging. I likhet med førstedamen understreker Bucak en viktig helsegevinst.

– Å lage mat gir meg indre ro.