Foto: Privat
Hamza Kader er skuespiller og filmskaper. Han forteller at han brukte tre uker i rullestol for å forstå karakteren "Liban".

– Jeg elsker historiefortelling. Nå gleder jeg meg til å bruke to år på å
fordype meg i å skrive manus. Jeg har mye å lære og mye jeg vil fortelle verden, sier Hamza til Utrop.

Vi sitter på en kafé på Grønland i Oslo. Hamza er glad. I høst begynte han på master i manus på Den norske filmskolen i Oslo.

Etter to vanskelige år med pandemi, går det nå riktig vei for Hamza. Han spilte hovedrollen i filmen Walaac, som vant Gullstolen i 2022, og fikk mye ros og skryt for arbeidet.

Brukte lang tid på å bli skuespiller

– Jeg visste ikke at det var mulig å bli skuespiller, før en venn av en venn fortalte meg at han hadde vært skuespiller i tre år. Da ble jeg nysgjerrig. Ikke lenge etter fant jeg min vei.

Kort tid etterpå så Hamza en plakat om audition i hjembyen Kristiansand. Noen trengte skuespillere til en kortfilm. Hamza hadde aldri vært på audition før, men ville prøve.

– Jeg tenkte at de sikkert bare ville ha hvite skuespillere. Jeg var veldig usikker og redd, men gikk på auditionen likevel. Jeg var den eneste mørke personen der.

Det gikk bra. Hamza fikk rollen.

Fikk hjelp av Cliff Moustache

Etterpå flyttet han til Oslo og fant to hjem; Nordic Black Theater og Stella Casting.

– På teateret kunne jeg øve og bli kjent med flere flinke folk. Jeg begynte å skrive manus og fikk tilbakemeldinger på manusene fra Cliff Moustache.

– Hos Stella casting fikk jeg mye hjelp av Celine Engebrigtsen. Hun lærte meg
fantastisk skuespillerteknikk som jeg fortsatt bruker.

For å bli enda bedre, opptrådte Hamza på små scener rundt i Oslo. Etterpå spurte han venner om hva han gjorde bra, og hva han kunne gjøre bedre. Slik ble han flinkere og
flinkere.

– Det er viktig å tørre og feile. Som skuespiller kan du bare bli bedre.

Gjennombruddet

I januar 2020 så vi Hamza på TV, i NRK-serien 22.juli. Han ble nominert til en pris for jobben han gjorde i TV-serien. Prisen heter Gullruten.

TV-serien handler om de som var på jobb 22.juli i 2011, da Anders Behring Breivik utførte et terrorangrep mot regjeringskvartalet i Oslo og mot Arbeiderparti-ungdom på Utøya.

Hamza spiller karakteren “Liban”, en renholder på Ullevål sykehus, som blir skadet og må sitte i rullestol. I tre uker brukte Hamza rullestol for å forstå karakteren han spilte. Etter dette fikk han stor respekt for rullestolbrukere.

– Det var vanskelig å komme seg på trikken eller på bussen noen ganger. Men det verste var å krysse over veien med rullestolen.

Flere folk som gikk forbi, syntes også synd på ham, og viste dette med blikket.

– Det var nesten så jeg hørte “uff”, “så ung”, og “stakkars”. Jeg ble så liten.

Etter at TV-serien ble vist på TV, begynte telefonen til Hamza å ringe. Flere ville jobbe med ham.

– Det var gøy. Men så kom korona noen måneder senere og ødela alle de nye planene.

Mer teater

Pandemien ødela heldigvis ikke alt for Hamza. I perioden spilte han inn flere kortfilmer, blant annet Walaac, som han vant pris for. Han skrev også manus og jobbet som regissør. I tillegg spilte han teater.

– Jeg fikk tilbud om å spille teater i hjembyen min Kristiansand og det var en glede.

I vår spilte han på Kilden Teater i forestillingen Heimanifrå – på høge hæle i Junaiten.

– Jeg liker å jobbe med teater fordi man jobber så lenge med karakteren og blir kjent med manuset. Man jobber lenge med kollegene og til slutt slipper man seg løs på premieren. Det er nydelig!

Hamza sier ikke ja til alle jobber. Han kan godt vente litt.

– Jeg bruker heller tiden til å skrive eller regissere. Når det kommer til prosjekter innen film/TV, har jeg ingen hast. Ett eller to prosjekter i blant er nok for meg.

“Hvorfor er du svart?”

Da Hamza var 19 år, jobbet han på gamlehjem. Han jobbet med demente eldre.

– Jeg visste ikke hva demens var.

Ei eldre dame spurte ham: “Hvorfor er du svart?”

– Jeg visste ikke hva jeg skulle svare. I hendene holdt jeg to kaffekopper, så jeg svarte at det var fordi jeg hadde drukket for mye kaffe.

Episoden ble til kortfilmen “Hvorfor er du svart?” Hamza skrev manuset og spilte i filmen. Julie Skaufel på regi og Io Alexa Sivertsen på foto.

Vi kan se filmen på Holocaust-senteret, Altibox sin strømmetjeneste og på Aftenposten. Det blir også en spillefilm av kortfilmen.

– Lær av dine feil

– Hvilke råd har du til andre som vil bli skuespillere?

– Denne bransjen er fucka. Den kan koste mye og det du gir er det du får. Så lær av dine feil, gi faen og stå på!