Etter 14 år i Norge blir Farid kastet ut av landet

Farid Yusuf Dirbas må selge både bedriften og huset innen kort tid etter at han fikk permanent avslag på oppholdstillatelse.
Foto: Privat
I 2008 flyktet Farid Yusuf Dirbas (45) fra Irak til Norge. Etter ti år på asylmottak åpnet han egen frisørsalong og kjøpte bolig utenfor Drammen. Nå har han fått permanent avslag på oppholdstillatelse og må forlate landet innen 7. juli.
368Shares

UDI og UNE mener at Dirbas har gitt feilaktige opplysninger om identitet om etnisk tilhørighet og klanbakgrunn.

I 2008 opplyste han å være etnisk araber fra Mosul, ugift og uten barn da han søkte asyl. Avslaget fra UDI kom to år senere da de mente at han ikke hadde rett til beskyttelse. UDI viste til at det var trygt visse steder i Irak og derfor mulig å returnere dit.

Men da IS inntok Mosul i 2016, endret situasjonen seg. Dirbas fikk innvilget midlertidig oppholdstillatelse.

I fjor la brødrene til Dirbas ut bilder på Facebook fra Kurdistan, hvor de nå bor.

– Det er ikke bare familien min som har reist til Kurdistan. Alle reiste dit da krigen begynte i Mosul. I tillegg er besteforeldrene mine fra Kurdistan, som igjen gjør at jeg blir pålagt å reise dit, selv om jeg selv er født og oppvokst i Mosul, sier Dirbas til Eikerbladet.

– Ga feilaktige opplysninger

UNE mener at Dirbas fikk innvilget midlertidig opphold basert på uriktige opplysninger. Dirbas er etnisk kurder og ikke araber som han selv hevdet i første asylintervju.

– Nye opplysninger tilsier at vi legger til grunn at han er kurder med sterk tilknytning til Nord-Irak, altså at han har fått opphold på uriktige opplysninger. Dette gjennom verifisering. Vedkommende vurderes ut fra dette ikke å ha beskyttelsesbehov verken ved innvilgelse eller nå, sier UDI til Eikerbladet.

– Etter så mange år i Norge blir det vanskelig å komme til Kurdistan og få seg jobb. Jeg har fått norske vaner, lært meg språket og integrert meg. For meg gjør det å tenke på å komme tilbake til Irak hvor det er et hav av urettferdighet og elendighet etter krigen gal. Jeg føler meg norsk, sier Yusuf til Eikerbladet.