Guri Melby (V) er ny kunnskaps- og integreringsminister

– For Kunnskapsdepartementet er det viktigste at vi klarer å ta vare på barn og elever over hele landet, sa Guri Melby. Slik så det ut da hun overtok statsrådskontoret fra Trine Skei Grande.
Guri Melby (V) får ansvaret for en skolesektoren og integreringen.
93Shares

– Jeg er helt sikker på at når Guri nå kommer inn med den kunnskapen og bakgrunnen hun har, er jeg helt sikker på at hun kommer til å følge dette tett opp og gi de gode rådene som departementet skal gi, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun presenterte de to nye statsrådene i regjeringen.

Hun omtalte sin nye utdanningsminister som hardtarbeidende og kunnskapsrik. Statsministeren roste også lærere som har sittet oppe hele natten for å lage hjemmeoppgaver for elevene når skolen nå er stengt.

Melby overtar etter Venstre-leder Trine Skei Grande, som denne uka måtte kaste inn håndkleet på grunn av lederstriden i Venstre. Oslo-politikeren medga at det var en spesiell dag å overta som minister på.

– For Kunnskapsdepartementet er det viktigste at vi klarer å ta vare på barn og elever over hele landet, sa Melby, og understreket at situasjonen ikke skal gå ut over elevenes læring.

– Det å sikre alle en utdanning, sikre alle tilgang på kunnskap, og gi alle mennesker muligheten til å utvikle sitt potensial, har vært et viktig prosjekt for Venstre, sier den nyutnevnte kunnskapsministeren Guri Melby.
Foto : Liv Aarberg

– Det er ingen tvil om at dette er en svært spesiell dag å bli utnevnt til statsråd i Kunnskapsdepartementet. Alle landets barnehager, skoler, videregående skoler, høgskoler og universiteter stenger nå for å begrense koronasmitte. For kunnskapsdepartementet er det viktigste å ta vare på barn, elever og studenter over hele landet, slik at ikke denne alvorlige situasjonen skal gå på bekostning av deres læring og muligheter til å få seg en utdannelse, og det blir en stor jobb fremover å bistå kommunene som skoleeiere og ikke minst lærere over hele landet i en svært krevende tid, sier Melby.

– Da jeg var liten, var min store drøm å bli lærer. Jeg har vært så heldig at jeg både har fått stå i klasserommet, jeg har fått jobbet med å utdanne lærere, og etter at jeg kom inn på Stortinget har jeg fått være med på å forme utdanningspolitikken fra Stortinget, sier Melby.

– I fjor og i forfjor besøkte jeg over 100 skoler og barnehager over hele Norge. Jeg vet at lærere, elever og foreldre er bekymret nå, men jeg vil understreke at regjeringen og helsemyndighetene følger situasjonen svært nøye og innfører tiltak i tråd med helsefaglige råd, sier Melby.

FAKTA

  • Guri Melby (39), og kommer fra Orkdal i Trøndelag.
  • Vært lokalpolitiker i Orkdal, Trondheim og Oslo før hun kom inn på Stortinget.
  • Var stortingsrepresentant (fast møtende for Trine Skei Grande) og medlem i Sentralstyret før hun ble integreringsminister.
  • Ledet arbeidet med Venstres stortingsvalgprogram for perioden 2013-2017, og er tidligere bystyrerepresentant i Trondheim.
  • Har en mastergrad i nordisk fra NTNU.
  • Jobbet som lærer og høgskolelektor, og vært styreleder i Språkrådet.