Afshin Ismaeli nominert til journalistpris

Afshin Ismaeli jobbet intenst for å finne de norske barna i Syria. Han har besøkt dem hjemme hos besteforeldrene i Norge, og er glad for at de har det bra.
Foto: Jan Tomas Espedal/Aftenposten
Nå kan kurdisknorske Afshin Ismaeli vinne journalistpris for arbeidet med å spore opp norske, foreldreløse barn i en flyktningeleir i Syria.
1.2K+Shares

Afshin og kollega Tor Arne Andreassen i Aftenposten er nominerte til Den store journalistprisen for arbeidet som ledet til at de fant fem foreldreløse, norske barna i Syria. Barna er i alderen 1 til 7 år. Hjemme i Norge førte det til en debatt om de norske barna av IS-foreldre.

– Jeg er glad for at tre måneders arbeid for å finne de fem norske, foreldreløse barna i Syria nå er avsluttet, slik at barna får komme hjem. Det var ikke lett å finne disse barna, blant ti tusen kvinner og barn, egentlig et stort detektivarbeid. Men vi klarte det til slutt. De fem var søte, men de har sett mye, for mye, skrev Ismaeli i en Facebook-oppdatering 3. juni 2019.

Afshin Ismaeli er født i Iran, og kom til Norge som flyktning i 2008.

Han vokste opp i de kurdiske områdene i Irak og Iran, og hadde en barndom preget av krig. En krig der han mistet 36 familiemedlemmer. Revolusjonen i Iran tvang den kurdiske familien på flukt. De havnet i en leir i Irak.

– Jeg vokste opp i en militærleir, der jeg bodde i 23 år. Da jeg var yngre, ville jeg først bli politiker for å stoppe krigen. Så fant jeg ut at det er politikerne som er problemet, og bestemte meg for å gå inn i journalistikken. Der håper jeg at jeg bidra til å gjøre en forskjell, sier Ismaeli i et lengre intervju i Romerikes Blad. 

– Min jobb er å finne dem og rapportere til resten av verden. Om den kritiske situasjonen tusenvis av mennesker lever i – alle de døde barna, barn som læres opp til å kjøre bil så de kan bli selvmordsbombere, kvinner i flyktningeleirer som gjør de kan for å holde liv i seg selv og barna sine. Historiene ligger bak kulene, du finner dem ikke på fronten – der blir det bare bilder av folk som dreper hverandre, sier Ismaeli.

Får skryt av kollega

I den irakiske militærleiren, den han bodde det meste av barndommen sin i, traff han også hun som han i dag er gift med og bor sammen med.

– Vår første reportasjetur sammen gikk til Mosul i Irak to måneder senere. Siden den gang har vi vært på et titalls reportasjeturer i Irak, Syria, Jordan og Hellas. Ofte har det vært krigen mot IS og terrorbevegelsens gjerningsmenn og ofre som har vært tema. Afshin hatt fordel av at han kan snakke både kurdisk, arabisk, persisk, engelsk og norsk. Han er flink til å komme i kontakt med mennesker og til å opprettholde et stort kildenettverk. Dessuten er han en meget sulten journalist som står på for å være først ute med en sak. På toppen av det hele er han en meget dyktig fotograf. Jeg har hatt glede av å samarbeide med ham som Aftenpostens Midtøsten-korrespondent og ser frem til å gjøre det også i fremtiden, sier Andreassen til Romerrikets Blad.

Fakta om Afshin Ismael

  • Afshin Ismaeli (34) jobber som journalist i utenriksredaksjonen i Aftenposten.
  • Ismaeli er opprinnelig fra Iran, men er nå bosatt på Jessheim.
  • Sammen med Aftenpostens korrespondent Tor Arne Andreassen har han dekket flere konflikter og kriger i Midtøsten.
  • Ismaeli fikk Norsk PENs Ossietzkypris 2019 for sitt arbeid med å rapportere fra «en virkelighet norske lesere sjelden får høre fra».
  • Nå er Ismaeli og Andreassen nominert til Den store journalistprisen for arbeidet som ledet til at de fant de norske barna i Syria.
  • Prisen er på 100.000 kroner, og deles ut av Norsk Presseforbund på vegne av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, NRK og TV 2.