Ossietzkyprisen 2019 til norsk-kurder

Årets mottaker av Ossietzkyprisen er Aftenpostens utenriksjournalist Afshin Ismaeli.
Foto: Jan Tomas Espedal/Aftenposten
Norsk PEN tildeler årets Ossietzkypris 2019 til Aftenpostens utenriksjournalist Afshin Ismaeli.

Ifølge en pressemelding fra Norsk PEN får han prisen for “hans arbeid med å rapportere fra en virkelighet norske lesere sjelden får høre fra”.

– Afshin Ismaelis reportasjer viser hvor viktig det er at journalister kan jobbe trygt i konfliktområder. Styret i Norsk PEN er stolt over å tildele Ossietzkyprisen 2019 til en journalist som blant annet har bragt frem sentral informasjon for den norske debatten om barn av IS-foreldre, sier styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, til norskpen.no.

Prisvinneren selv er i Irak, etter å ha rapportert blant annet fra Tyrkias militæraksjon i Syria den siste tiden.

– Jeg er veldig glad for at jeg har fått denne prisen. I de fleste av landene vi rapporterer fra, er det svært vanskelig å jobbe som journalist. Ytringsfriheten blir stadig innskrenket. Derfor betyr det mye for meg som jobber i konfliktområder, sier Afshin Ismaeli om tildelingen til norskpen.no.

FAKTA

Afshin Ismaeli

Afshin Ismaeli (33) er journalist i Aftenpostens utenriksredaksjon. Gjennom flere år har han jevnlig rapportert fra Midtøsten, primært Irak og Syria. Ismaeli har bidratt til kunnskap om kampen mot IS og om terrororganisasjonens fall i Mosul og Raqqa. Han har beskrevet og dokumentert forholdene som IS-krigernes koner, enker og barn lever under. Jevnlig bruker han sosiale medier og særlig Instagram til å formidle øyeblikksbilder også til et stort internasjonalt publikum.

Ismaeli er reporteren som sporet opp søstrene i Åsne Seierstads bok «To søstre» i Al Hol-leiren i Syria, og han brakte videre historien om de fem foreldreløse barna av norske IS-foreldre som ingen kjente til. Saken ledet til en stor samfunnsdebatt. Barna ble senere fraktet til Norge.

Kurdiske Ismaeli er født i Iran. Han har en mastergrad i journalistikk fra Universitetet i Oslo og en bachelorgrad i engelsk språk og litteratur fra Salahaddin University i Erbil, Irak. I tillegg til norsk og engelsk behersker han kurdisk, persisk og arabisk.

Ossietzkyprisen

Norsk PEN deler årlig ut Ossietzkyprisen for fremragende innsats for ytringsfriheten.

Prisen deles ut til en person eller institusjon som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten. Prisvinner bør ha en tilknytning til Norge, personlig eller i forbindelse med den aktuelle saken.

Årets pris vil bli utdelt den 13. november på Litteraturhuset i Oslo.