Kokken som vil gjøre persisk mat folkelig

Kokeboken skal gjøre persisk mat folkelig, mener forfatteren Sabrina Ghayour.
Foto: Mangschou forlag
En kulinarisk reise i det ellers lite kjente persiske kjøkkenet kan være årets mest alternative julegave.
291Shares

Kokk og matskribent Sabrina Ghayour ga ut kokeboken Persiana som nå utgis i en norsk oversettelse. Ghayour, som er britisk-iransk, gir oss et solid innblikk i et kjøkken som for mange fortsatt er ukjent eller “eksotisk”.

Forlaget Mangschou som utgir den norske utgaven, kaller i en pressemelding Persiana for “en feiring av god mat og krydder fra det rike persiske kjøkkenet”.

– I boken byr Sabrina Ghayour på de lekreste retter til hverdag og fest, med enkle og fristende småretter, salater, gryter og desserter. Noen av de persiske, arabiske og tyrkiske rettene er autentiske, andre er moderniserte og inspirert av mat fra Midtøsten.

Normaliserer mangfoldet

I sin utgivelse “Persiana” lar britisk-iranske Sabrina Ghayour leserne få kjenne det persiske kjøkkenet.
Foto : Mangschou forlag

Ghayour underviser ved kokkeskoler og matfestivaler, og har vært gjest hos BBC1s Saturday Kitchen, BBC2s Great British Menu og Channel 4s Sunday Brunch.

I sin opprinnelig engelskspråklige utgave fikk Persiana også prisen for beste debutkokebok av Observer Food Monthly og Årets kokebok ved Food & Travel Award.

En kikk i boken viser et enormt mangfold av retter, godt avbildede og med klare oppskrifter. Selv undertegnede, i mangel på egne kokeferdigheter, kunne fått gjort noe anstendig utifra så klare og detaljerte oppskrifter. En av bokens fremste styrker er uansett at den aveksotiserer. Som forfatteren selv mener er noe av formålet:

– Veldig mange tenker på persisk mat som noe eksotisk og fremmed og gåtefullt – med assosiasjoner til 1001 natt og orientalsk mystikk, men i bunn og grunn er persisk mat enkel og folkelig.

Selv måtte jeg sperre opp øynene for sabzi polow, eller urteris, oversatt til norsk. Kanskje er dette et godt og sunnere alternativ til den tradisjonelle julegrøten? I et år som har tvunget oss til innestenging, men også til nye impulser og nytt kreativitet?

Urteris (sabzi polow) kan være et sunt alternativ til julegrøten fra det persiske kjøkken.
Foto : Claudio Castello

Her kan det være spennende å følge med om Persiana kan bli et bidrag til de norske kulinariske miljøer, som jo har utmerket seg i ulike internasjonale konkurranser. Om de kan la seg inspirere av det persiske kjøkkenet.

Navn: Persiana.
Forfatter: Sabrina Ghayour.
Utgivelse: 2015 (opprinnelig utgave), 2020 (norsk oversettelse).