Forfatter: – Vi må være antirasister

Forfatter Tinashe Williamson vil synliggjøre rasismen i sin første bok.
Foto: Mattis Folkestad/NRK P3
– Vi må ta tak i rasismen her hjemme i Norge, mens vi også snakker om rasismen i USA, hevder forfatter Tinashe Williamson.

Willamson har bakgrunn som skuespiller og modell, og ikke minst har hun en stor følgerskare i sosiale medier. Da Black Lives Matter preget nyhetsbildet i fjor, stod hun frem med egne historier om hverdagsrasismen hun selv hadde opplevd i Norge.

– Jeg ønsket å synliggjøre rasismen som skjer her hjemme og var ærlig og sårbar med mine opplevelser i pressen og på Instagram, sier hun til bok365.no.

Williamson forteller at hun i lys av dette ble kontaktet av en rekke forlag – men at Cappelen Damm skilte seg ut. Blant annet da redaktøren spurte hvilke bøker hun selv skulle ønske var på skolebiblioteket eller i bokhylla hjemme da hun vokste opp.

– Jeg svarte at jeg skulle ønske det var en bok som tok for seg rasisme. Et verktøy som gjør det lettere for de som opplever rasisme på kroppen å snakke om det, men også et verktøy for de som ikke har kjent det på kroppen. Hvordan de kan være en god venn og alliert. Hvorfor representasjon er viktig og hvorfor det er viktig at vi alle sammen rekker opp hånda. At tiden er kommet for å ikke være rasist ikke lenger holder. Vi må være antirasister.

Laget som skoledagbok

Håndbok for unge antirasister er utformet som en skoledagbok, og passer ifølge forlaget like godt hjemme som i en undervisningssammenheng:

– Jeg ønsket å gjøre boken interaktiv med oppgaver og tenkebokser. Tanken er at man skal stoppe opp og tenke og kjenne etter og at man gjerne leser den sammen med noen så man kan snakke med noen om det. Skoledagboken blir liksom med hver dag på skolen og jeg ønsker jo veldig at denne boken kanskje kan brukes som et verktøy for å ha de litt vanskelige samtalene om rasisme, men enda viktigere hva du og jeg kan gjøre for å få slutt på det, sier Williamson.

Williamson deler gjerne sine råd om hvordan foreldre kan gå frem med samtalen i et så betent tema:

– Jeg ville vært så ærlig som mulig. Still barnet spørsmål – om de vet hva det er, har opplevd det selv eller vært i en situasjon der noen andre er blitt utsatt for rasisme. Snakk om konsekvensen av rasisme, at det ikke «bare er dårlig gjort», men at det kan potensielt være livsfarlig. Snakk med dem om systematisk rasisme og hverdagsrasisme.

FAKTA

Tinashe Williamson

Født i Egypt i 1985. Kom sammen med familien til Norge samme år.
Stilling: Modell, PR-rådgiver og skuespiller
Sivilstatus: Gift med komiker og skuespiller Odd-Magnus Williamson. To barn.
Bosted: Oslo.
Aktuell som: Ga ut i september «Håndbok for unge antirasister» og begynner som ny spaltist i KK.