Forfatterdebutant inspireres av livet

Khaleel Etwebi gjør forfatterdebut i høst.
Foto: Espen Bye/aschehoug.no
Khaleel Etwebi har tegnet og skrevet boka "Nu klinger igjennom bartebyen" som ble utgitt i september.

Etwebi er fra Sabratha i Libya og flyktet til Norge i 2014. Han har bachelor i film-og-videoproduksjon fra NTNU. I 2019 ble kortfilmen hans “I Trondheim Bodde” vist i hovedkonkurransen i den norske kortfilmfestivalen i Grimstad.

Overfor Aschehoug sier han om forventningene til å utgi bok:

– Jeg har egentlig ikke så mange forventninger, bortsett for at jeg håper at så mange som mulig leser den. Kanskje fordi denne boka er min første, så har jeg ikke tatt det helt inn at jeg virkelig skal utgi en bok enda.

I den siste tiden har han begynt å lese mer tegneserier, så bestemte han seg for å skrive sin egen tegneserie.

– Jeg følte at det beste jeg kunne gjøre var å følge den abstrakte ideen jeg hadde om en historie om to venner med forskjellig bakgrunn, og se hvilken retning den tok. Historien vokste frem i prosessen, og boken ble en blanding av biografiske og fiktive elementer. Så på en måte vet jeg ikke helt hvorfor det ble akkurat denne boka. Den ønsket bare å bli og jeg kunne ikke nekte å skrive den.

Henter inspirasjon i livet

Livet, og de små øyeblikkene når han er alene er det som inspirerer ham mest.

– Når folk viser sårbarhet og ikke trykker ned følelsene sine. Byen jeg lever i, og ikke minst et tilfeldig møte med en katt. Alt det her inspirerer meg til å bli et bedre menneske, sende en tekstmelding til en venn eller skrive en bok.

En tidlig oppdagelse

Etwebi sier til serienett.no at han oppdaget tegneserier som barn, gjennom det panarabiske tegneserieheftet Majid. I voksen alder er han blitt kjent med den før nevnte Chris Ware, Daniel Clowes, og norske tegneserier.

Når han kom til Norge ville han utnytte mangfoldet i det norske studietilbudet, og ettersom han alltid har vært interessert i film, falt det naturlig.

Khaleel har ingen tegneutdanning, og selv YouTube-videoene om tegneopplæring ga ham lite

– Jeg bare hoppe rett i det, og gjorde det som føltes naturlig for meg, uten at det må være korrekt på noen bestemt måte. Jeg prøvde bare å finne min egen stil, forklarer han til serienett.no.