Østkantungdom får gratis turer i bakken

Husna Satar Janjua har allerede god kontroll på skøytingen
Gjennom prosjektet "Ø på snø" får  barn og ungdom fra Oslo indre øst gratis opplæring og gratis heiskort i Tryvann-anlegget. 
0Shares

 

Utenfor Tårnstua ved Oslo Vinterpark er det full aktivitet. En mann i refleksvest står og rocker til Bob Marley, som dundrer fra digre høyttalere. En jente i skjørt og hijab er på vei ned bakken i rolig plog med en instruktør rett foran seg. Rett som det er, er det noen som faller.

– Dette er siste dagen av opplæringen, forklarer Sindre Andresen i Tøyen Sportsklubb. Han er en av medarbeiderne i “Ø på snø”, som er et samarbeid mellom blant annet X-games Oslo og Tøyen Sportsklubb. Opplæringen varte fra 28. januar til fredag 5. februar, som er dagen da Utrop møter opp.

Skaper aktivitet
Andresen viser oss varmestua. Der er lunsjen i ferd med å avsluttes. Ungdommer går frem og tilbake, alle med skisko på bena. Det er fremdeles godt med wraps, kakao og kaffe for dem som er sultne eller tørste.

Den dagen vi hadde størst aktivitet, var det 220 sjuendeklassinger.

– I dag er det 140 niende- og tiendeklassinger her fra Jordal skole. Den dagen vi hadde størst aktivitet, var det 220 sjuendeklassinger, sier Andresen.

Han forteller at prosjektet “Ø på snø” handler om å skape aktivitet og gi ungdommer som ellers ikke står så mye på ski en mulighet til både å lære og å komme seg i bakken på egen hånd.

Temperaturen ute er omkring minus 1 og det er solgløtt når Utrop treffer ungdommene fra Jordal skole. I varmestua er det varmt og godt med mat og drikke.– Tilbudet gjelder alle sjuendeklassinger i bydel Gamle Oslo, samt Jordal ungdomsskole, og til sammen har 800 fått tilbud om å delta. De som ønsker det, får én dag opplæring med kvalifiserte instruktører i skoletiden. Deretter får de gratis dagskort i bakken ut sesongen. Prosjektet sponser også Ruter-kort til alle.

Stjerne på laget
En av instruktørene er den tidligere snowboard-stjernen Stine Brun Kjeldaas, nå sportssjef for X-Games Oslo. X-Games Oslo støtter prosjektet sammen med Sparebankstiftelsen, Bergesen-stiftelsen og Områdeløft Tøyen. Andre samarbeidspartnere er Frigo, utekontakten i bydel Gamle Oslo, frivillighetssentralen, det nye barne- og ungdomsbiblioteket på Tøyen og Oslo Vinterpark, som er med og sponser gratis heiskort til de unge skifarerne.

Sandra Demiri og David Huemer går i tiendeklasse. De kommer seg ned bakken på egen hånd.

– I tillegg til gratis heiskort får alle ungdommene tilbud om å låne utstyr. Da vi hadde elevene fra Tøyen og Vahl skole her for noen dager siden, var alle sammen nybegynnere på ski, og de færreste hadde eget utstyr, forteller Andresen.

Utstyret kan ungdommene låne gjennom en utlånsordning på Tøyen, som startet opp 8. februar og varer ut sesongen. Alle deltakerne blir også invitert til å se på Big Air-konkurransen i Tøyenparken i slutten av februar.

Mulighet til å lære
I bakken treffer Utrop Sandra Demiri (15). Hun forteller at hun har stått på slalåm kanskje sju ganger før i livet. Langrenn har hun litt mer erfaring med.

– Jeg synes det er gøy her. Og så er det bra at de som ikke har stått noe fra før, får muligheten til å lære av en instruktør. Kan du ikke stå på ski, kan du f eks ikke være med på skidager som skolen arrangerer.

Utstyr får ungdommen låne, også etter opplæringsdagen.

– Har du tenkt å benytte deg av tilbudet om å få komme tilbake å stå gratis i bakken?

– Ja, det har jeg veldig lyst til.

Demiri bor på Etterstad i Oslo, og blant ungdommene i nabolaget er det langt fra alle som kan stå på ski, forteller hun.

– Flere av dem som har norske foreldre, går på langrenn, da, sier hun.

Eier: – Vil ha flere ut
Eier av Oslo Vinterpark, Jan Sundt, forteller til Oslo by at prosjektet er helt i tråd med deres målsetning for alpinanlegget, at «alle skal med».

– Det er jo et problem når noen ikke kan være med, men dette gjør det mulig for flere å ta t-banen opp hit. Her kan ungdom fra øst og vest møtes. Snowboard og twintip har et godt og inkluderende miljø, sier han.