Shokat vant priser for sin nyeste kortfilm

Syriskfødte Shokat Harjo har slått seg frem som skuespiller og filmskaper i Norge.
Foto: Claudio Castello
Skuespiller, manusforfatter og filmskaper Shokat Harjo ønsker å skape produksjoner preget av ekte og sterke historier. Selv har han flyktet fra krig.
193Shares

Med sin nyeste kortfilm Edderkoppen, har filmskaper Shokat Harjo vunnet pris for beste manus og beste utenlandske film i Dreamachine International Film Festival i 2021. Til denne filmen har filmskaperen hentet inspirasjon fra en hendelse noen bekjente av ham har vært utsatt for. Fra egne erfaringer derimot, kan han hente inspirasjon til å lage både krigs- og actionfilmer.

– Helt siden jeg begynte å studere film i Norge, var fokuset mitt å skape produksjoner preget av ekte og sterke historier. Jeg har jo opplevd mye, men har fortsatt drømmer om å oppnå ting, sier Harjo til Utrop.

Flukten fra borgerkrigen i Syria er en katalysator i hans daglige virke som filmskaper. Det er også et kapittel han for lengst ønsker å bli ferdig med.

– Jeg er et menneske med drømmer og håp, og flukten og traumene er noe jeg prøver å legge bak meg. Jeg ønsker ikke å se på meg selv som et offer, sier Harjo til Utrop.

Lærte engelsk selv

27-åringen kommer fra Kobane i Nord-Syria, i den delen av landet hvor landets kurdiske befolkning holder til.

Harjo forteller om en fin oppvekst, fylt med interesse for film og fotball.

– Familien min har alltid vært en ordentlig fotballfamilie. Flere av brødrene mine var aktive fotballspillere, og helgene brukte vi til å enten spille i bakgården eller se kamper fra Premier League. Som unggutt var min store ambisjon å bli Liverpool-spiller.

Som tenåring lærte Harjo engelsk på egenhånd, ved å se å se action-filmer som James Bond.

– Jeg begynte å lage egne raptekster på kurdisk og engelsk.

Etter hvert som han ble eldre, ble musikkvideoene inngangsporten til en ny interesse, film.

– Siden jeg ikke ble fotballproff, skiftet jeg fokus over på å gjøre noe innenfor filmbransjen.

Harjo ble interessert i action og thrillersjangeren, og spesielt har filmfiguren James Bond vært et forbilde, uten at han vil kalle seg en “fan”.

– Fan-dom er ikke noe for meg, jeg vil heller være en aktiv deltaker og skape min egen greie.

Krigen stoppet studier

Etter videregående skulle Harjo egentlig begynt på økonomistudier i Kobane, noe han egentlig ikke var så lysten på.

– Samtidig følte jeg at jeg måtte innfri familieforventninger. Film og fotball ble ikke sett på som noe som man kunne leve av.

Så kom krigen og avbrøt studieplanene.

– Egentlig var de første årene en rar opplevelse, mer som en slags isolasjon og beleiring. I nord-øst i Syria var det nesten ingen krigshandlinger. I Kobane satt vi og så på nyhetene om det som skjedde i resten av landet. Først når krigen kom til oss føltes det virkelig og brutalt.

Året var 2014, og islamistgruppen IS angriper Kobane. Harjo, som var vant til å leve et fritt liv, måtte flykte fra hjembyen.

– Siden 2014 har jeg ikke fått sett familien min. Etter hvert fant jeg veien til Norge, hvor jeg har funnet mitt nye hjem.

Gode mentorer

I 2015 havnet han i Norge. Samtidig som Harjo tok norskopplæring ville han følge opp drømmen med å komme inn i filmbransjen, som skuespiller og filmskaper.

– I år fullfører jeg bachelor i skuespillerutdanningen, og får en etterlengtet fagtittel.

Under studietiden hadde Harjo praksis i Nordic Black Theatre, og utviklet seg som skuespiller og manusskribent.

– Jeg skriver manus for å videreutvikle mitt språk. Tiden i Nordic Black var givende og utfordrende, fordi jeg måtte finne meg selv, og lære mer om hva slags skuespiller og filmskaper jeg ville bli.

Harjo debuterte først i spillefilm GRITT, hvor han spilte karakteren “Asal”. Filmen ble regissert av Itonje Søimer Guttormsen og har vunnet priser, blant annet Amanda-prisen
for beste kostyme.

– Jeg møtte Itonje i 2016 og siden har hun blitt min mentor og familie. Hun har alltid vært der for meg. Jeg sa til henne i 2016 “Jeg vil bli skuespiller” og i 2021 var vi sammen på rød løper for GRITT filmen.

Eget filmselskap

En av hovedrollene i Harjos egen kortfilm Edderkoppen, spilles av Madalena Sousa Helly-Hansen.

– Madalena jobber som skuespiller på Trøndelag teater. Jeg møtte henne på Det Norske Teateret under Hedda-dagene i 2019 da hun spilte soloforestillingen “Engelen Frå Kobani”.
Hun er en av de store norske talenter som ikke har blitt sett eller ikke har fått sjansen
til å vise seg frem. I min visjon vil jeg skape muligheter og sjanser til de som ikke har fått sjanser.

Visjonen om å skape sjanser til de som ikke får sjansen, har fått Harjo til å starte opp eget filmselskap, Honning Film.

– Honning Film er et produksjonsselskap med fokus på å fortelle sterke historier basert på
virkeligheten. Vår visjon er å produsere thrillere, dramaer og hardtslående filmer inspirert av sanne historier. Selskapet ble etablert i slutten av 2021 med mål om å lage norsk-internasjonale filmer som viser frem mange ulike kulturer, samtidig som å introdusere dem for et nytt publikum.

– For meg er en god action og thriller en film med en klar storyline, god fiksjon og høyt tempo, legger han til.

– Ser du deg selv som en som baner veien for andre filmskapere og skuespillere med minoritetsbakgrunn?

– Først og fremst vil jeg bidra og krydre til bransjen, og lage gode filmer som løfter opp nivået i norske actionproduksjoner. Så har jeg jo en bakgrunn som jeg vet gir en ekstra dimensjon. Jeg velger å stole på det jeg kan, og leve ut drømmen om det jeg vil oppnå. Her i Norge finnes mulighetene.