- Lillestrøm Torv fylt opp under asiatisk matfestival - 05.10.2024
- Eigersund komme nominert til pris for bosetting av flyktninger - 04.10.2024
- Kunstaktivist får Raftoprisen - 04.10.2024
Med sin nyeste kortfilm Edderkoppen, har filmskaper Shokat Harjo vunnet pris for beste manus og beste utenlandske film i Dreamachine International Film Festival i 2021. Til denne filmen har filmskaperen hentet inspirasjon fra en hendelse noen bekjente av ham har vært utsatt for. Fra egne erfaringer derimot, kan han hente inspirasjon til å lage både krigs- og actionfilmer.
– Helt siden jeg begynte å studere film i Norge, var fokuset mitt å skape produksjoner preget av ekte og sterke historier. Jeg har jo opplevd mye, men har fortsatt drømmer om å oppnå ting, sier Harjo til Utrop.
Flukten fra borgerkrigen i Syria er en katalysator i hans daglige virke som filmskaper. Det er også et kapittel han for lengst ønsker å bli ferdig med.
– Jeg er et menneske med drømmer og håp, og flukten og traumene er noe jeg prøver å legge bak meg. Jeg ønsker ikke å se på meg selv som et offer, sier Harjo til Utrop.
Lærte engelsk selv
27-åringen kommer fra Kobane i Nord-Syria, i den delen av landet hvor landets kurdiske befolkning holder til.
Harjo forteller om en fin oppvekst, fylt med interesse for film og fotball.
– Familien min har alltid vært en ordentlig fotballfamilie. Flere av brødrene mine var aktive fotballspillere, og helgene brukte vi til å enten spille i bakgården eller se kamper fra Premier League. Som unggutt var min store ambisjon å bli Liverpool-spiller.
Som tenåring lærte Harjo engelsk på egenhånd, ved å se å se action-filmer som James Bond.
– Jeg begynte å lage egne raptekster på kurdisk og engelsk.
Etter hvert som han ble eldre, ble musikkvideoene inngangsporten til en ny interesse, film.
– Siden jeg ikke ble fotballproff, skiftet jeg fokus over på å gjøre noe innenfor filmbransjen.
Harjo ble interessert i action og thrillersjangeren, og spesielt har filmfiguren James Bond vært et forbilde, uten at han vil kalle seg en “fan”.
– Fan-dom er ikke noe for meg, jeg vil heller være en aktiv deltaker og skape min egen greie.
Krigen stoppet studier
Etter videregående skulle Harjo egentlig begynt på økonomistudier i Kobane, noe han egentlig ikke var så lysten på.
– Samtidig følte jeg at jeg måtte innfri familieforventninger. Film og fotball ble ikke sett på som noe som man kunne leve av.
Så kom krigen og avbrøt studieplanene.
– Egentlig var de første årene en rar opplevelse, mer som en slags isolasjon og beleiring. I nord-øst i Syria var det nesten ingen krigshandlinger. I Kobane satt vi og så på nyhetene om det som skjedde i resten av landet. Først når krigen kom til oss føltes det virkelig og brutalt.
Året var 2014, og islamistgruppen IS angriper Kobane. Harjo, som var vant til å leve et fritt liv, måtte flykte fra hjembyen.
– Siden 2014 har jeg ikke fått sett familien min. Etter hvert fant jeg veien til Norge, hvor jeg har funnet mitt nye hjem.
Gode mentorer
I 2015 havnet han i Norge. Samtidig som Harjo tok norskopplæring ville han følge opp drømmen med å komme inn i filmbransjen, som skuespiller og filmskaper.
– I år fullfører jeg bachelor i skuespillerutdanningen, og får en etterlengtet fagtittel.
Under studietiden hadde Harjo praksis i Nordic Black Theatre, og utviklet seg som skuespiller og manusskribent.
– Jeg skriver manus for å videreutvikle mitt språk. Tiden i Nordic Black var givende og utfordrende, fordi jeg måtte finne meg selv, og lære mer om hva slags skuespiller og filmskaper jeg ville bli.
Harjo debuterte først i spillefilm GRITT, hvor han spilte karakteren “Asal”. Filmen ble regissert av Itonje Søimer Guttormsen og har vunnet priser, blant annet Amanda-prisen
for beste kostyme.
– Jeg møtte Itonje i 2016 og siden har hun blitt min mentor og familie. Hun har alltid vært der for meg. Jeg sa til henne i 2016 “Jeg vil bli skuespiller” og i 2021 var vi sammen på rød løper for GRITT filmen.
Eget filmselskap
En av hovedrollene i Harjos egen kortfilm Edderkoppen, spilles av Madalena Sousa Helly-Hansen.
– Madalena jobber som skuespiller på Trøndelag teater. Jeg møtte henne på Det Norske Teateret under Hedda-dagene i 2019 da hun spilte soloforestillingen “Engelen Frå Kobani”.
Hun er en av de store norske talenter som ikke har blitt sett eller ikke har fått sjansen
til å vise seg frem. I min visjon vil jeg skape muligheter og sjanser til de som ikke har fått sjanser.
Visjonen om å skape sjanser til de som ikke får sjansen, har fått Harjo til å starte opp eget filmselskap, Honning Film.
– Honning Film er et produksjonsselskap med fokus på å fortelle sterke historier basert på
virkeligheten. Vår visjon er å produsere thrillere, dramaer og hardtslående filmer inspirert av sanne historier. Selskapet ble etablert i slutten av 2021 med mål om å lage norsk-internasjonale filmer som viser frem mange ulike kulturer, samtidig som å introdusere dem for et nytt publikum.
– For meg er en god action og thriller en film med en klar storyline, god fiksjon og høyt tempo, legger han til.
– Ser du deg selv som en som baner veien for andre filmskapere og skuespillere med minoritetsbakgrunn?
– Først og fremst vil jeg bidra og krydre til bransjen, og lage gode filmer som løfter opp nivået i norske actionproduksjoner. Så har jeg jo en bakgrunn som jeg vet gir en ekstra dimensjon. Jeg velger å stole på det jeg kan, og leve ut drømmen om det jeg vil oppnå. Her i Norge finnes mulighetene.