– Jeg har svart belte i lockdown

Komikeren Sakdiyah Ma’ruf bruker scenen til å kjempe mot kvinneundertrykking i Indonesia.
Foto: Claudio Castello
Sakdiyah Ma’ruf kaller seg kvinnerettsforkjemper, og tar opp kampen mot islamisme og fundamentalisme fra scenen. Nylig gjestet hun Oslo Freedom Forum.

Standup-komikeren er opprinnelig fra Indonesia, og vokste opp i et strengt konservativ miljø, hvor kvinners ytringsrom og evne til å leve frie liv har vært sterkt begrenset.

Galgenhumoren var til å ta og føle på under talen hennes på Oslo Freedom Forum, som arrangeres denne uken:

– Folk her har vært i lockdown og pandemi i to år. Prøv heller å være meg. I hele livet mitt har jeg måttet være hjemme i angitte tidspunkter, unngå fysisk kontakt med det andre kjønn og dekke meg til. Jeg har svart belte i lockdown.

Videre fortsatte hun med sin punchlines:

– Siden faren min hele tiden har sagt det er forbudt med å ha kontakt med det andre kjønn, så tenker jeg at han uten å vite det oppfordret kvinner til å være lesbiske.

Humor som kampmiddel

Sakdiyah vokste opp med å se amerikanske komikere og bestemte seg for å bli komiker for å ta opp kampen mot økende fundamentalisme og kvinneundertrykking i Indonesia.

– For meg var det et sjokk å komme til et college-campus, hvor menn og kvinner ble atskilt. Jeg opplevde ikke dette engang under oppveksten, selv om familien min tilhørte et svært konservativt muslimsk miljø.

Egentlig skulle hun gjøre foreldrene sine stolte, med å ta medisinutdanning. Så trosset hun forventningene, og fortalte familien at hun skulle forfatter.

– Om naboen skulle ringe oss og spørre etter medisinsk hjelp, så ville jeg bare sagt at latter er beste medisin.

Møter hat med humor

Som kvinne og samfunnskritisk komiker har Sakdiyah vært utsatt for kansellering og hatefulle kommentarer fra ultra-konservative, som blant annet har ønsket å se henne “brenne i helvetesilden”.

Ofte må hun bruke sin komikerlist i møte med hat og intoleranse:

– Hvis du ønsker å se meg i helvete, finnes det to alternativer: Enten er du helvetes vokter, eller så er vi mest sannsynlig i helvete begge to.

En annen gang ble hun fysisk dratt inn på en rom av en annen kvinne etter en stand-up-kveld.

– Jeg fikk passet mitt påskrevet og fikk høre om at jeg ikke var en ordentlig muslim. Jeg lot som om jeg sippet, og ba henne ta det opp med ektemannen min. For med fundamentalistene kan man alltids spille på “ektemanns-kortet”.

Kommende ektemann og kvinneforkjemper

Komikeren fortalte også om sin vei inn i kjærligheten, og ektemannen hun skal gifte seg med av fri vilje.

– Vi var atskilt i 12 år, så ble vi sammen igjen. Familien og miljøet rundt meg mente en kvinne over 30 var over holdbarhetsdatoen. Så gifter vi oss snart. Han er 40 og feminist, jeg er 34 og desperat.

Selv om utviklingen i Indonesia og mange andre steder i verden ser ut til å gå mot mindre rettigheter og ytringsrom for kvinne, ser hun alltid håp gjennom humoren.

– Vi har nettet, vi har muligheten til å bygge opp globale kvinnefellesskap. Og ikke minst humoren, for det å le er å vise motstand mot kvinneundertrykking.