– Ikke si at han var en ensom ulv

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Kamzy Gunaratnam, oppfordrer til å stå opp mot rasisme og passe på at ungdom ikke faller utenfor og blir til terrorister som Philip Manshaus
Foto: Agnes Nordvik
Kamzy Gunaratnam oppfordrer alle til å stå opp mot rasistiske hatytringer, samtidig som vi passer på at de som beveger seg i en høyreekstrem retning ikke faller helt utenfor samfunnet.
163Shares

Onsdag er det tre år siden Philip Manshaus drepte sin egen stesøster, Johanne Zhangjia, og forsøkte å ta livet av muslimer i Al Noor-moskeen i Bærum.

Manshaus har forklart at han skjøt sin egen stesøster, fordi hun ikke var etnisk norsk, men var adoptert fra Kina.

For å minnes det rasistisk motiverte drapet mot Johanne, og forsøket på terror mot muslimer, har Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Kamzy Gunaratnam, skrevet en tekst på Facebook.

Utrop har fått tillatelse av Gunaratnam til å gjengi deler av Facebook-innlegget som starter slik:

“Ikke si at han var en ensom ulv.
Ikke si at dette var sjokkerende.
Ikke si at politikk ikke skaper holdninger.
Ikke si at holdninger ikke skaper politikk.
Ikke si at vi ikke kunne unngått dette.
Hver fallen er en bror, pleier vi å si. Hver fallen er også en søster. Johanne Zhangjia var vår søster.”

“Samfunnet mistet noen andre først – til utenforskapet”

Videre skriver Gunaratnam at hun ofte har tenkt på Johanne siden hun ble drept 10.august 2019.

“Jeg har tenkt på hvordan det må kjennes å bli skutt. Den fysiske smerten. Jeg har tenkt på det sviket hun må ha følt på – å innse at hun ikke var trygg – ikke engang i sitt eget hjem. I egen seng. Jeg har tenkt på… Hva tenkte hun? Hva følte hun? Og jeg klarer ikke å svare meg selv med noe annet enn tårer.”

Gunaratnam beskriver at tårene hennes har blitt til sinne, og oppfordrer til at vi alle må ta ansvar for å si ifra når andre ytrer seg rasistisk og hatefullt. Samtidig oppfordrer hun alle til å ansvar for å forebygge det utenforskapet som skaper gjerningsmennene.

“Vi står opp for Benjamin Hermansen, for Johanne Zhangjia, for alle de vi mistet fra våre liv, fordi samfunnet mistet noen andre først – til utenforskapet.”, skriver Gunaratnam.

Gunaratnam er aktiv i kampen mot rasisme og annen diskriminering.
Foto : Oslo kommune/Sturlason

AP-politikeren avslutter innlegget med en oppfordring om at vi kan forhindre fremtidige rasistiske drap, ved å stå opp mot hatefulle rasistiske ytringer og diskriminerende politikk:

“Ikke si at politikk ikke skaper holdninger.
Ikke si at holdninger ikke skaper politikk.
Ikke si at vi ikke kunne unngått dette.
For det _kunne_ vi.
Og det _kan_ vi.”

Det er ikke lenge siden sist Gunaratnam oppfordret samfunnet til å ta et oppgjør med hatefulle ytringer før det utvikler seg til vold og massedrap.

“I dag er det OK for deg å konkludere med at hat dreper. Men hva gjør du med hatet du møter på hver eneste dag?”, skrev Gunaratnam 22. juli, i forbindelse med at det er 11 år siden terroren på Utøya.