Mannen bak @utlending.memes utgir bok

INSTAGRAM-KOMIKER: Javad El Bakali er forfatter og driver den populære Instagram-brukeren @utlending-memes
Foto: Kagge Forlag
Instagram-kongen Javad El Bakali tuller med alle slags stereotypier som finnes i Norge.

El Bakali driver kontoene @utlending.memes på Instagram og TikTok, og @utlending.tweets på Twitter. Han var også medvert i det populære YouTube-fenomenet «Erlend og Stortingsvalget» i 2021.

— Jeg synes ikke at det var noen ordentlige gode memekontoer, så jeg bare lagde en sjæl.

Slik beskrev El Bakali sin motivasjon til å lage Instagram-suksessen @utlending.memes, da Utrop intervjuet ham i april.

Hver uke får han sine rundt 70.000 følgere til å le av humorbilder, eller memes, på bildedeletjenesten Instagram. Kontoen @utlending.memes tuller med forskjeller mellom øst og vest i Oslo, men også rundt stereotypier rundt innvandrere og etniske nordmenn.

Ny bok om egne historier

Nå har El Bakali skrevet boka «Dette er nordmenn», med personlige fortellinger om historiene bak instabildene. Noen av anekdotene er litt såre, de langt fleste veldig morsomme. Mange basert på oppveksten på Haugenstua, eller livet som ung voksen med deltidsjobb og rom i kollektiv, skriver Dagsavisen.

– Jeg ville forklare litt av bakgrunnen for noen av memesene. Mesteparten er basert på ting jeg har opplevd, men jeg smører litt ekstra tjukt på. Det er litt alvor her også, som når jeg skriver om en fyr fra skolen min, som ikke hadde det så bra hjemme. Nå, som voksen, ser jeg det. Men blikket mitt på han da jeg var yngre, var jo bare «shit, han der er fåkkings sprø! Ikke har han matpakke med seg heller, mann», sier El Bakali til Dagsavisen.

Får kjeft fra hvite nordmenn

På kontoen hans er det lagt ut småbilder av First price-mat og ørnetatoveringer for å oppsummere polakker, eller av burgunder DocMartens-sko og vindskeiv keramikk for å illustrere kunst- og håndverkslærer.

– Det hender en sjelden gang jeg får direktemeldinger fra folk som mener jeg bidrar til stigmatisering. Men hittil kun fra hvite damer, liksom på vegne av utlendinger. Ikke fra innvandrerne selv. Så jah, tar ikke det så tungt. Hadde det kommet en fyr fra Kasakhstan og sagt, yo, du ødelegger alt for meg, hadde jeg kanskje tenkt meg litt om.

Les i Dagsavisen