Maria byttet navn til Reeah

 
Foto: Stephen Gerard Simmersholm
– Jeg har mange internasjonale venner, reiser mye og er glad i å lære av andre kulturer, sier deltaker i årets Miss Norway, Reeah Mode. 

– Jeg blir ofte kalt for “Reeah” (uttalt Ria), en slags kortversjon av fornavnet mitt. Så da jeg skulle finne på et nytt og proffere navn, så endte jeg opp med Reeah, som er lettere å si for engelsktalende, forklarer Miss Norway-deltakeren om navnebyttet.

27-åringen er en av årets elleve finalister i konkurransen. Selv er hun utdannet sykepleier og jobber til daglig på Legevakten.

– Som del av konkurransen er jeg nødt til å blogge, få laget mediesaker og jobbe med veldedighet. Miss Norway handler ikke bare om skjønnhet, men også om verdier, forklarer hun.

Å være missekandidat handler ikke først og fremst om tittelen og kronen. Det handler om karakter.

Lidenskap for å hjelpe
Veldedighetsdelen av Miss Norway har hun valgt å ta med bistandsorganisasjonen A-21, som er en australskstiftet organisasjon med en visjon om å avskaffe menneskehandel.

– Jeg er opptatt av dette som et samfunnsspørsmål, og ser særlig på menneskehandel som et av de største samfunnsproblemene. Det er den raskest voksende kriminelle virksomheten i verden og genererer nærmere 1300 milliarder norske kroner. Jeg likte også A-21’s måte å jobbe på; de trår strategisk til, blant annet ved å holde holdningskampanjen i skolene og lobbyvirksomhet i juridiske miljøer. A21 jobber også tett sammen med lokale myndigheter for å igangsette raid, indentifisere ofre gjennom A21’s hjelpetelefoner, bistå i straffeforfølgelse av bakmenn, representere overlevende i rettssaker og samarbeide med myndigheter og andre frivillige organisasjoner for å utradere slaveri på alle nivåer.

Reeah ser på seg selv som en som en glødende opptatt av å hjelpe mennesker.

– Min lidenskap er å hjelpe mennesker i nød og krise, derfor valgte jeg å bli sykepleier, slik at jeg kan bidra til å gjøre en forskjell i samfunnet både nasjonalt og internasjonalt. I fremtiden tenker jeg å videreutdanne meg til anestesisykepleier, så jeg i større grad kan yte helsehjelp i land som ikke har tilgang til grunnleggende helsetjenester.

27-åringen ser på sin tid i Miss Norway som en mulighet til å inspirere andre og fremme sunne og gode verdier.

– Vi som er finalister, har frem til juni på å utføre mange varierte oppgaver. Vi skal ikke bare vise oss frem rent utseendemessig. Vi må øve oss på å tale foran et publikum, gjøre veldedig arbeid, lete etter sponsorer og gjennomgå tøffe intervjuer. Dette er forståelig at vi testes på denne måten. Miss Norway vil jo ha den som på best mulig måte skal representere Norge i den internasjonale finalen. For meg er dette en erfaring som jeg kan ta med videre i livet.

– Finnes bare menneskerasen
27-åringen er født og oppvokst i Hamar, med far fra Telemark og mor fra Oslo.

– Jeg internasjonaliserte navnet mitt av profesjonelle grunner. Mange av mine kontakter, men også mine venner er i utlandet.

Hun legger til:

– Jeg er veldig åpen for det flerkulturelle, og er veldig glad i å reise til andre land og møte helt forskjellige mennesker. Vi i Norge har noe å lære av alle andre kulturer. I Norge og Europa tenker jeg at man er veldig individualistiske i forhold til land i Asia og Afrika, hvor man har mer fokus på familie. Når folk snakker om raser blir jeg også noe oppgitt. For meg finnes det kun én rase, som er menneskerasen.

– Tiden går for fort
I disse dager jobber Reeah med promoteringsvideoen som hun må vise Miss Norway-dommerne. Det tar hun veldig seriøst.

– Frem til sommeren går det også i sponsorarbeid og jobbing med veldedighetsdelen av konkurransen. Og ved siden av må jo livet gå som vanlig. En tenker at det er langt frem til sommeren, men for meg føles det som om tiden går veldig fort, for fort, og at en kun har tiden og veien.

– Hva vil du er det viktigste du har lært av Miss Norway så langt?

– Å være missekandidat handler ikke først og fremst om tittelen og kronen. Det handler om karakter. Det er ikke kun ytre skjønnheten som teller, det er indre styrke, kvaliteter, holdninger, intellekt, pågangsmot og evnen til å påvirke mennesker og samfunn i en positiv retning. Ikke minst oppmuntre, engasjere hverandre og stå sammen om saker som er av betydning. Sammen er vi sterke. Vi lever i en verden hvor det settes sterke krav til utseende, spesielt overfor unge jenter. Personlig mener jeg at ekte skjønnhet ikke er fysisk. Det er noe som kommer innenifra, og noe du er som person. Min tid i Miss Norway ønsker jeg å bruke til å inspirere og oppmuntre unge jenter til å stå sammen, fremme sunne holdninger og verdier som løfter hverandre opp. Å forandre ditt fysiske vesen er ikke det som skal til for å være akseptert og bra nok. Du er vakker igjennom hvem du er som person, og har potensialer til å bli akkurat den du vil bli. The sky is not the limit.

Om Miss Norway og Miss Universe

Miss Norway er en årlig konkurranse, hvor formålet er å kåre en vinner som kan være en forbilledlig representant for veldedige organisasjoner og kommersielle produkter, tjenester og arrangementer.

Miss Norway sender kandidater til verdens største skjønnhetskonkurranser, Miss Universe. Miss Universe ble stiftet i 1952 og blir betraktet som den største, mest prestisjefylte og glamorøse skjønnhetskonkurransen i verden.

Konkurransen har fokus på det å jobbe mot suksess, og dette er grunnen til at det er de mest ambisiøse og dyktige kvinnene, med indre styrke, intellekt og stil, som kommer langt i konkurransen.

I løpet av tiden fram mot finalen kan egeninnsats avgjøre om kandidaten er den som vinner og skal representere Norge i den internasjonale finalen. Dommerne ser først og fremst etter en person som kan være en positiv representant for produkter, tjenester og arrangementer, både kommersielle og ikke-kommersielle. Hun må ha et vinnende vesen med god selvtillit og selvinnsikt. En person som kan ta plass og eie denne plassen på en scene og gi av seg selv til et publikum. Flere vinnere av Miss Norway har hatt karrierer innen næringsliv, media, film og fjernsyn. Konkurransen har fokus på det å jobbe mot suksess, og dette er grunnen til at det er de mest ambisiøse og dyktige kvinnene, preget av indre styrke, intellekt og stil, som deltar i konkurransen.

Vinneren av Miss Universe flytter umiddelbart til New York, for deretter å reise verden rundt i ett år. Organisasjonen sender også kandidater til Miss World og Miss International. Alle konkurranser har ulike opplegg, men felles for dem alle er at vinneren må regne med reisevirksomhet, oppdrag og representasjon for sponsorer og veldedighet.