Kjent muslimsk feminist vil gå Pilegrimsleden

Seyran Ates, tysk advokat, imam og menneskerettighetsaktivist vil gå Pilegrimsleden.
Foto: Julius Matuschik
Seyran Ates, en kjent tysk imam og muslimsk feminist, kommer til Norge for å gå Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim i sommer.

Gjennom vandringen vil hun sette søkelys på tema som likestilling og likeverd, demokrati og ytringsfrihet.

Seyran Ates er kjent for sin kamp for ytringsfrihet, menneskerettigheter og mot religiøse fordommer. I 2017 åpnet hun Ibn Ruschd-Goethe Moskeen i Berlin. En moske som er åpen for kvinner og menn, homofile, lesbiske og transpersoner, muslimer og kristne.

Til sommeren kommer hun tilbake for å gå Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim, som er hele 643 kilometer. På sin vandring ønsker hun å invitere til møter og samtaler med politikere, kirkeledere, aktivister og meningsbærere.

– Står opp mot urett

Pilegrimsleden er et fellesnavn på flere turveier i Norge som fører fra forskjellige deler av landet til Trondheim og enkelte andre steder som ifølge katolsk tradisjon er hellige.

Nasjonalt pilegrimssenter (NPS) har ansvaret for logistikken og koordinering av vandringen, av møter og arrangementer underveis.

– Til alle tider har pilegrimer krysset grenser, mellom regioner og land, og mellom kulturer og religioner, sier Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt pilegrimssenter.

– Seyran Ates er en pilegrim. Hun har krysset grenser og stått opp mot urett, undertrykkelse og diskriminering. Hennes kamp gjør dypt inntrykk. Hun kjemper for verdier og rettigheter, som mange av oss tar for gitt. Men som dessverre ikke er noen selvfølge, heller ikke i Norge i dag.

– Ser etter magien i min religion

I 2021 var hun i Oslo i forbindelse med visningen av dokumentaren «Seyran Ateş: Sex, Revolution and Islam».

Ates stiller spørsmål hvorfor religion og religiøse autoriteter skal ha retten til å bestemme at folk ikke skal ha sex før ekteskapet i islam og vil at folk skal kunne bestemme over sin eigen seksualitet. Hun mener det er på tide å reformere islam.

– Jeg ser etter magien i religionen min. Det er nødvendig med en reformasjon i islam, men vi kan ikkje vente 500 år med å ta steget, sa hun til NRK.

Om Seyran Ates

– Feminist, advokat og forfatter.
– Født i Istanbul i 1963. Tyrkisk mor, kurdisk far.
– Kom til Tyskland som seksåring. Rømte fra sin egen familie da hun var 17.
– Har i en årrekke arbeidet for rettighetene til muslimske kvinner og jenter.

Kilde: Frankfurter Rundschau