Prestisjefylt pris til Alia Farid

Alia Farid tildeles Lise Wilhelmsen Art Award.
Foto: Johanne Nyborg/Henie Onstad Kunstsenter
Alia Farid «får fortiden og nåtiden til å snakke sammen». Nå mottar hun pris.

– Kunst er en viktig del av det å reflektere og forstå sammenhenger, sier Alia Farid en pressemelding fra Henie Onstad Kunstsenter.

De har nå kunngjort at hun tildeles den norske og internasjonale kunstprisen Lise Wilhelmsen Art Award.

Farid arbeider med en rekke ulike medier, inkludert tekst, tegning, film og skulptur, og gjennom sitt kunstnerskap ønsker hun å løfte frem undertrykte fortellinger.

Kunstneren er kuwaitisk- puertoricansk og har kommende separatutstillinger i Storbritannia og Frankrike. Hun er en av de nominerte kunstnere til året utgave av Artes Mundi-prisen.

– Uten kunst ville livet blitt endimensjonalt. Jeg bor i et samfunn som er ambivalent til å støtte kunst og kultur, så det å få anerkjennelse gjennom å motta Lise Wilhelmsen Art Award, betyr utrolig mye for meg, sier Farid.

«Får fortiden og nåtiden til å snakke sammen»

I sin begrunnelse uttalte juryen:

«Alia Farids komplekse arbeid får fortiden og nåtiden til å snakke sammen. Hun henter fram utelatte historier som ofte står i kontrast til de innarbeidete narrativene, og behandler dem på en poetisk måte. Farid utforsker spørsmål om konflikt og kontroll, og om hvordan makt og vold utøves mot naturen og mennesker. Vi har stor tro på Alia Farids fremtidige arbeid, og mener LWAAP kan bidra til å utvikle hennes kunstneriske virke og sterke engasjementet på et viktig tidspunkt i karrieren.»

Lise Wilhelmsen Art Award deles ut annethvert år, og skal markere en betydelig milepæl i en kunstners karriere. Mottakeren utnevnes av en internasjonal jury.

Prisen består av tre deler: et honorar på 100 000 amerikanske dollar, en utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter inkludert en publikasjon, og innkjøp av kunstnerens verk til Henie Onstad-samlingen.

– Det er med stor glede vi annonserer Alia Farid som mottaker av prisen. Hennes eksepsjonelle arbeid innen flere medier setter søkelys på mange av de viktigste temaene i vår samtid. Verkene er svært sterke visuelt, og har en innebygd materialitet, som ofte kommer til uttrykk i verk i store formater, sier Caroline Ugelstad, direktør for samling og utstillinger og sjefskurator ved Henie Onstad Kunstsenter, på vegne av juryen.

Om kunstneren

Alia Farid (f. 1985) bor og arbeider i Kuwait og Puerto Rico. Hun har hatt separatutstillinger i Kunsthalle Basel, Contemporary Art Museum St. Louis, Kunstinstituut Melly i Rotterdam og Portikus i Frankfurt am Main. Nylige og kommende gruppeutstillinger inkluderer deltagelse i Whitney-biennalen, São Paulo-biennalen, Gwangju-biennalen, Sharjah-biennalen, Theater of Operations: The Gulf Wars 1991–2011 ved MoMA PS1, Yokohama-triennalen og Asia Pacific-triennalen. Hun har kommende separatutstillinger ved Chisenhale Gallery i London og CAC Passerelle i Brest, Frankrike, og er på kortlisten over nominerte kunstnere til årets Artes Mundi-pris.

(Kilde: Henie Onstad Kunstsenter)