Chilensk hip-hop stjerne til Riddu Riđđu

Chilenske Ana Tijoux kommer til Kåfjord og Riddu Riđđu i juli.
Foto: riddu.no
Ana Tijoux er kåret til årets beste spansktalende rapper, og har Mapuche-bakgrunn fra Chile. I juli skal hun tilbake til Riddu Riđđu-festivalen i Kåfjord.

Tijoux ble nylig kåret til beste rapper på spansk av magasinet The Rolling Stones, og erklært den viktigste latinamerikanske rapperen i internasjonal kontekst av Newsweek magazine.

Hun vokste opp i politisk eksil i Frankrike etter at foreldrene flyktet fra militærdiktaturet i Chile på 70-tallet. Som tenåring returnerte hun til Chile. Tijoux har tidligere beskrevet at det er hip-hop’en som har gitt henne sin kulturelle identitet:

– Hip-hop er landet for folk som ikke har et land.

–  Urfolk fra hele verden kan relatere

Tijoux har siden 2007 bygd sin solokarriere med tekster om diskriminering av minoriteter, brudd på menneskerettigheter og sosiale forskjeller.

Hun har opptrådt i Norge før:  I 2006, under Riddu Riđđu, og i Oslo World i 2011. Konserten hennes i Oslo, hvor Utrop var tilstede, ble til en politisk markering til støtte for studentprotester i Chile.

Festivalsjef Sajje Solbakk sier til Riddu Riđđus nettside:

– Dette kommer til å bli en vanvittig fest! Ana Tijoux har en stor internasjonal fanskare med god grunn; Hun skriver sterke, politiske tekster som urfolk fra hele verden kan relatere til. Disse leverer disse hun med beats som gjør det umulig å stå stille! Denne konserten blir garantert en snakkes i etterkant