Fra au pair til doktorgrad

Før var Marilex Rea Llave au pair, i dag er hun førsteamanuensis og utvikler.
Foto: Solveig Mikkelsen/Khrono
Marilex Rea Llave vokste opp under fattige kår på Filippinene, og kom til Norge som au pair. Hardt arbeid og tilfeldigheter gjorde at hun tok en doktorgrad ved Universitetet i Agder.
0Shares

Llave vokste opp i provinsen Kawit, sørvest for Manila. Llave var så vidt startet på ungdomsskolen da faren døde. Storesøstera begynte å jobbe i fabrikk da hun var 16 år. Mora hadde et lite marked hjemme, der hun solgte grønnsaker, av og til kjøtt, og frukt.

– Det gjorde at vi klarte å overleve, sier hun til Khrono.

Storesøster ble au pair i Danmark. Llave forteller at hun da var så heldig at onkelen som bor i USA tilbød seg å hjelpe en av døtrene økonomisk slik at hun kunne ta utdanning.

– Det er så dyrt å studere på Filippinene. Jeg gikk på privatskole og måtte vise at jeg fortjente støtten fra onkel. Hvert semester sendte jeg ham karakterene mine.

Lærte seg norsk

I 2004 var hun ferdig med bachelor i datavitenskap. Deretter jobbet hun i nesten tre år før hun gikk i søsteras fotspor og ble au pair i Danmark.

Etter to år dro hun videre til Norge hvor søstera nå jobbet som au pair. Hun kom til en familie i Haugesund.

— I Norge var barna eldre og jeg fikk mer frihet. Jeg lærte å spille piano, klippe hår og fikk mulighet til å lære meg norsk.

Flyttet til Grimstad

Llave undersøkte hvilke universiteter som tilbød mastergrad i informatikk, etter at hennes daværende eks-kjæreste spurte henne om å ta en mastergrad. Deretter søkte hun på omlag ti universiteter.

Llave undersøkte hvilke universiteter som tilbød mastergrad i informatikk. Hun valgte Universitetet i Agder og campusen i Grimstad.

Jeg var motivert for å lære noe nytt. Norge er veldig oppdatert. Du får lært alt som er viktig slik at du er klar til å gå ut i jobb.

Søkte doktorgrad for å få bli i landet

Hun hadde jobbsøkervisum på ett år og søkte og søkte på jobber. Hun snakket med veilederen sin på master og sa at hun trodde hun måtte reise hjem.

Så fikk hun rådet om å ta en doktorgrad for å kunne bli igjen i Norge, som hun tok ved Institutt for informasjonssystemer ved Universitetet i Agder.

Jeg likte å ta doktorgrad. Jeg fikk oppleve så mye, jeg fikk reise, bli kjent med folk og mulighet til å presentere forskningen min.

Etter noen år som konsulent, søkte hun på en fast stilling som førsteamanuensis ved Norges Handelshøgskole. Nå jobber hun i full stilling hos Fremtind Forsikring som utvikler.

Jeg har en stor arbeidskapasitet og jeg koser meg. Jeg er flink til å ta pauser og når jeg avspaserer jobber jeg ved NHH, og det er jo gøy.