Fikk tanzaniansk dansestjerne til Oslo på afrikansk dansefestival

Fra Tanzania til Norge: Fra venstre, Angel Nyigu og danser og gründer River Flows. Nyigu er selv på Europaturne. Først her i Oslo, før ferden går videre til Helsinki og Stockholm.
Foto: Privat
Dansefestivalen The Afro Experience brakte dans som amapiano og afrobeats til Oslo. – Jeg ser kizomba- og bachatafestivaler og andre type festivaler her, men ikke noe innenfor afro, sier dansekoreograf og instruktør River Flows til Utrop, som fikk med seg instruktøren Angel Nyigu fra Øst Afrika til Oslo.

River Flows er sprudlende og energisk når Utrop tar kontakt. Nylig arrangerte hun dansefestivalen The Afro Experience. Hensikten var å presentere afrikanske kulturer gjennom musikk, dans og kulturutveksling.

The Afro Experience gikk veldig bra! Jeg var overrasket over interessen, oppmøtet og mottakelsen av arrangementet. Det var bra stemning, mye latter, folk i alle aldre og ulike nasjonaliteter. Vi hadde folk som kom hele veien fra Sverige, Bergen og andre steder utenfor Oslo. Vår yngste deltaker var fem år gammel! Dette var akkurat det vi ønsket, at alle skulle føle seg velkommen uansett dansenivå, bakgrunn, alder og kjønn. 

Neste gang ønsker hun å utvide arrangementet til en sosial kulturkveld dagen før, slik at deltakerne kan bli kjent med hverandre.

– Mitt ønske er å kunne gjenta dette årlig. Som nevnt er ønsket mitt med dette arrangementet å presentere ulike kulturer fra det Afrikanske kontinentet. Deltakerne har allerede spurt når neste gang er for å ikke gå glipp av det. Disse tilbakemeldingene varmet hjertet mitt og gir meg motivasjonen til å ikke gi opp, avslutter hun.

Målet hennes er å lage en plattform for unge afrikanske talenter innenfor dans og underholdning. Både for anerkjennelse og økonomisk utbytte er viktig for bærekraften av festivalen.

Det er veldig mange unge talentfulle dansere i Oslo som ikke blir gitt en stor plattform, eller muligheter. Dette er en av visjonene til Flows Agency, forteller hun. Flows Agency er navnet på bedriften som Flows har stiftet.

Vi hadde ulike dansestiler og musikksjangre fra Afrika representert. De var fra Nigeria, Ghana, Gambia, Kongo, Tanzania, Sør-Afrika, med flere. Vi underviste i afrobeats, afrohouse, afrohusion og amapiano. Angel Nyigu, vår hovedgjest, kom hit helt fra Tanzania. Våre andre instruktører var Jainaba (Gambia/Norge) og meg, som har røtter fra Tanzania, sier Flows.

Selv har hun jobbet som dansekoreograf og instruktør i over mange år på ulike danse- og treningssentre i Norge, koreografert musikkfilm for den norsk-zambiske reggaeartisten Admiral P og jobbet med artistene Dody Obams og nigerianske Jay Carter, for å nevne noen.

– På festivalen booket vi en live DJ B Maloney fra Australia og Norge. Vi hadde en dame, Muni, som solgte afrikanske vifter og sekker. Vi hadde også en frivillig som laget samosa og pilau, en risrett fra Øst Afrika.

Afrikansk musikk og kultur har blitt en trend i Vesten.

Flows mener Oslo manglet en slik festival.

Hvorfor trenger Oslo en slik festival?

Ideen kom som følge av mangelen på en slik festival. Jeg ser kizomba- (angolansk dansestil, red. anm.) og bachata (dans fra Den dominikanske republikk, red. anm.) festivaler, og andre type festivaler, men ikke noe innenfor afro. Den største festivalen jeg kjenner til som representerer afrikanske kulturer er African Food Festival. Vi har mange workshops her og der, og mange klasser som nevnt, men jeg savnet det elementet av å ha en hel opplevelse. Fra musikk, dans, mat, sosialisering og mer, sier Flows.

Hun mener det har blitt trendy med afrikansk kultur i Vesten.

Det er en bølge som mange hopper på, og mange får godt utbytte av denne trenden. Jeg ønsker å arrangere Afro Experience for å fremme mer av kulturene, ikke bare det kommersielle, men også noe av de tradisjonelle etter hvert. Derfor var det viktig for meg å ha danseinstruktører som er fra Afrika, eller har bakgrunn fra Afrika som er et svært kontinent med mange ulike kulturer å by på. Denne gangen hadde vi Øst-Afrika og Vest-Afrika som hovedfokus. 

– Angel Nyigu har jobbet med store artister som Diamond Platnumz.

– Angel Nyigu er en prisvinnende danser og koreograf fra Tanzania. Hun er også en influenser med millioner av følgere på sosiale medier, har grunnlagt dansesenteret, Tanzania Dance. Hennes dansekarriere startet da hun var i tenårene, hvor hun ble ansatt av et ledende plateselskap i Tanzania som heter Wasafi Label (WCB).

I plateselskapet Wasafi Label, jobber Nyigu som danser og koreograf, forteller Flows.

– Hun har jobbet med mange store artister som Diamond Platnumz, Rayvanny, Zuchu og flere artister i Tanzania. Hun har vært nominert i Afrimma Awards, og vunnet Music Awards Tanzania for beste kvinnelige danser og East Africa Youth Award for East Africa Outstanding Youth in Performing Arts. Nå er hun nominert til African Entertainment Awards USA (Best Dancer) og flere andre priser.

– Hva slags type danser er Nyigu?

– Hun danser forskjellige stiler, men underviser hovedsakelig afrofusion og amapiano. Hun henter inspirasjon fra dancehall, hiphop og singeli (en stil fra Tanzania). Hennes workshop under Afro Experience var en del av hennes Europa-turne som Flows Agency og Tanzania Dance arrangerte. På turneen hennes har hun vært i Tyskland, Norge (workshops og shows), og skal videre til Finland, Sverige og Spania. Angel Nyigu er også en stor inspirasjon for mange unge i bransjen, og hun jobber kontinuerlig med å løfte opp andre dansere i Tanzania ved å bruke hennes plattform og nettverk.

Flows forteller at hun opplever en økt interesse for dans fra afrikanske land i Norge.

– Jeg opplever definitivt økt interesse og kunnskap. Da jeg vokste opp var det ingen afrodans-klasser jeg kunne finne i hjembyen min, Skien. Da jeg flyttet til Oslo, håpet jeg på flere muligheter, men det var ikke mye å finne. I de siste årene kan du finne afrikanske dansestiler undervist på de fleste dansestudioene i Oslo. Det er flere som ønsker å lære mer av det.

– Hvordan opplevde danseren Angel Nyigu dansemiljøet i Norge?

– Angel Nyigu var veldig fornøyd med oppmøtet og overrasket over interessen, spesielt blant antallet nordmenn og kjønn. Største forskjellene fra Tanzania og Norge for henne var nivået. Her merket hun at nivået var litt lavere, som er forståelig med tanke på at det er helt ulike rytmer fra HipHop, Commercial og de stilene som har eksistert i Norge lengre. I Tanzania er det flest gutter og menn som danser og deltar på dansetimer, men her var det helt motsatt. På etterfesten var hun veldig glad for å se at mange i Oslo danser og nyter afrikansk musikk, spesielt musikk fra Tanzania. Hennes opplevelse har vært veldig positiv, og hun ønsker å komme tilbake. 

Her fra festivalen mens Nyigu underviser.
Foto : Privat

– I Oslo underviste hun ikke bare på Afro Experience, men også hos Drømmefanger. Da de så hun var på turné arrangerte de en pop-up klasse for henne som hadde et veldig godt oppmøte og mange positive tilbakemeldinger. Drømmefanger ønsker også å ha henne tilbake igjen og igjen. Jeg er veldig glad for den positive og åpne velkomsten Angel har fått i Oslo, forteller Flows.

Amapiano stammer fra ulike type street-dans fra Sør Afrika

– Til Utrops lesere som ikke er kjent med dansestilene: Fortell om hvilke dansestiler dere presenterte, og hva de handler om og litt om hvor de kommer fra?

– Vi hadde Afrobeats Beginner. Afrobeats er en stil som kombinerer ulike stiler fra Vest-Afrika. Fela Kuti, en nigeriansk artist, som er kjent for å ha startet og pushet afrobeat med bandet. Han blandet rytmer med vestafrikanske beats, hovedsakelig fra Nigeria og Ghana, amerikansk jazz og funk. Siden det har afrobeats utviklet seg, og spredt seg over hele Afrika og ut i verden. Dansestilen har mye energi, fotarbeid, uttrykk og emosjoner. 

Hun forteller videre:

– Vi hadde afrohouse, som startet i Angola på 1990-tallet. Dj’er fra Angola tok det med seg til Sør Afrika. Da denne musikksjangeren ble introdusert var det ikke mye kunnskap om dansestilen, så mange danset kuduro (angolansk dansestil, red. anm.). Noen av dansestegene i afrohouse stammer fra en stil som heter kwaito, en sørafrikansk stil med tradisjonelle bevegelser og dombolo, fra Congo.. Dette er også en stil som har veldig høy puls, energi, raske rytmer og mye fotarbeid. 

– Vi hadde amapiano, som er en sjanger fra Sør Afrika. Det er en veldig lyrisk dansestil hvor mange av sangene og beaten veileder, og forteller deg hva du skal gjøre. Amapiano har eksistert lenge, og man kan forklare det som en blanding av deep house, jazz og lounge-musikk. Mange artister i Afrika har adaptert amapiano i deres musikk, og noen lager bare amapiano-musikk nå. I danseverden har amapiano blitt en veldig populær stil som mange ønsker å lære mer av. I Tanzania hører du amapiano overalt, spesielt på utesteder. Amapiano stammer fra ulike street-dans fra Sør Afrika, og kan gjenkjennes i dens raske bevegelser og body popping, forteller hun.