– Endelig vestafrikansk mat på norsk TV

Kinam Imole Konlan er kvinnen bak African Food Festival Norway.
Foto: Magnus Westerlund/Matkanalen
Vestafrikansk jollof står på høstmenyen til Matkanalen. Programlederen mener det var på høy tid.
30Shares

Kinam Imole Konlan er gründeren bak African Food Festival Norway. I høst er hun aktuell som programleder i «Kinams kjøkken» på Matkanalen, hvor hun viser hvordan hun lager den smakfulle og spicy risretten jollof.

Jollof rice regnes som den mest kjente matretten i Vest-Afrika.
Foto : Magnus Westerlund/Matkanalen

Kinam er født i Ghana, men kom til Norge da hun var to år gammel. Hun brenner for å spre vestafrikansk matglede med resten av verden. Hun synes det var på tide at jollof rice ble vist på norsk TV.

– Jeg ble fortalt her om dagen at en dame fra Gambia lagde jollof rice på barne-TV på 80-tallet. Bortsett fra henne har jeg ikke hørt om noen andre som har gjort det, så det var på tide, sier hun i en pressemelding fra Matkanalen.

Les mer i Matkanalens Snapchat-side

Jollof wars

Etter at «Kinams kjøkken» hadde premiere på Matkanalen har det rent inn med positive tilbakemeldinger.

– Det har vært helt overveldende. Mange har sagt at de føler at maten vår har fått den oppmerksomheten og anerkjennelsen den fortjener.

Det finnes utallige versjoner av jollof rice, og det pågår en evig konkurranse mellom de ulike landene i Vest-Afrika om hvem som lager den beste versjonen. «Jollof Wars» blir det kalt i sosiale medier.

– Vi erter hverandre hele tiden, men vi vet at det bare er tull og at det kommer av kjærlighet, forteller Kinam.

Ønsker å inspirere

I 2018 startet Kinam opp African Food Festival Norway hvor målet var å invitere folk til å smake på ulike retter fra hele Afrika.

Nå håper hun at flere får øynene opp for jollof rice og håper at programmet på Matkanalen vil inspirere folk til å prøve den risretten fra Vest-Afrika.

– Jeg har hørt fra folk som har prøvd å lage jollof rice etter de så meg på Matkanalen, men det var visst ikke så vellykket, men øvelse gjør mester, ler hun.