Varaordførerens kone ble oppfordret til å kaste hijaben

Kunstner Amina Sahan sier at hun som hijab-bruker blir feilkoblet til det iranske regimets kvinneundertrykkelse.
Foto: Ric Francis/TrAP
En Facebook-post om en hyggelig tur til Munch-muséet ble til hijabdebatt for varaordfører Abdullah Alsabeehg og hans kone.

Alsabeehg og kona hans, Amina Sahan, var ute på et kulturarrangement på Munch-museet og postet et bilde på sosiale medier. Etter hvert kunne de lese denne kommentaren:

“Kast hijaben i solidaritet med dine medmennesker.”

Kommentaren kom fra den tidligere Høyre-politikeren Arild Andersson, som har vært politiker i Høyre i 20 år og sitter i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand.

Kommentaren var i forbindelse med protestene i Iran, som har pågått i flere uker etter at politifolk tilknyttet landets moralpoliti mishandlet den iransk-kurdiske kvinnen Mahsa Amini under en varetektsfengsling, slik at hun mistet livet.

I Facebook-tråden svarte Sahan:

– At en eldre mannlig politiker skal be meg ta av hodeplagget mitt er akkurat det samme som kvinnene i Iran demonstrerer mot i dag.

– Viktig å gi et tilsvar

Overfor Utrop sier Sahan at det var ektemannen som først gjorde henne oppmerksom på kommentaren.

– Som varaordfører og gjennom det politiske arbeidet kjenner han til Andersson. Han gjorde meg oppmerksom på at han er mangeårig politiker, og for meg føltes det naturlig å svare ham på en slik kommentar, sier hun til Utrop.

Hun jobber selv innenfor kultursektoren, blant annet som kunstner, og har brukt hijab hele voksenlivet.

– For meg er det ikke noe nytt å møte denne typen negative kommentarer. Jeg har brukt mange år på å kvitte meg med usikkerheten i møte med slike holdninger, og så skjer jo dette. For meg føltes dette veldig slitsomt, inngripende og personfokusert.

Eneste med hijab

Som kulturarbeider møter Amina så å si aldri andre hijabbrukere.

– Under dette arrangementet på Munch var jeg den eneste som brukte plagget. Ofte opplever jeg også i jobb- og seminarsituasjoner at jeg er “den som skiller seg ut”. Selv om jeg prøver hele tiden på å ha fokus på at det finnes en person bak plagget.

Slike kommentarer hevder Amina kan gå mer utover andre.

– Jeg er en voksen kvinne som kan stå opp for meg selv. Jeg tenker mer på andre jenter som bruker plagget, og som ikke har bearbeidet sin usikkerhet.

Føler ansvarliggjøring

– Klarer ofte ikke folk å forstå forskjellen mellom religiøs frihet i Norge og det som skjer i Iran, hvor en kvinne ble myrdet av politifolk grunnet “feil hijabbruk”?

– Jeg tror de fleste klarer å forstå forskjellen. Så har du folk som har et politisk syn som gjør at de ikke forstår dette skillet. Jeg sitter igjen med følelsen om at jeg blir ansvarliggjort for ting som ikke skjer i Norge. Som handler om tvang og maktmisbruk overfor kvinner.  Jeg tenker de aller fleste hijabbrukere i Norge, meg selv inkludert, vil støtte iranske kvinners kamp for valgfrihet. Kommentaren til Arild viser en dobbeltmoral. Hvis man støtter kvinners frihet til å kle seg som man vil i Iran, må man gjøre det samme i Norge.

Amina sier kommentarer av typen hun fikk går nettopp på det hun ser på som en feilkobling.

– Her bygger man opp under motsetninger, og jeg blir på en måte mer varsom. Hva tenker folk på bussen når de ser meg? Hva tenker folk når jeg går inn i et rom? At jeg sympatiserer med Iran og kvinneundertrykkelse? Jeg håper og tror at flertallet av majoritetsnordmenn ikke stiller seg bak en slik tankegang.

Viser til stortingspresidenten

Andersson, som er bystyremedlem og nåværende bydelsutvalgsmedlem, er for tiden partiuavhengig etter å nylig ha forlatt Høyre.

Lokalpolitiker Arild Andersson sier folk burde kaste hijaben med solidaritet med det som skjer i Iran.
Foto : Privat

Han viser til stortingspresident Masud Gharahkahnis sterke linje overfor det iranske regimet.

– Folk burde vise solidaritet på bakgrunn av stortingspresidentens klare svar, og kaste hijaben for en dag eller en uke, skriver han til Utrop.

Lokalpolitikeren sier han også er selverklært motstander av hijab på jenter.

– Selvsagt burde alle i skolepliktig alder aldri bære hijab, ifølge han.

Lokalpolitiker: – Ikke vondt ment

Lokalpolitiker i Oslo Ap, norsk-iranske Sarah Gaulin, mener sistnevnte ikke gjorde dette med hensikt om å såre Sahan.

– Andersson mente ikke noe vondt med dette, og jeg kjenner ham personlig.

Kommentaren blir feiltolket, ifølge henne:

– Kona til varaordføreren kan ikke sammenligne seg selv og en kommentar med at kvinner blir nå drept for å ta den av.