- Forfulgte kunstnere skal snakke om fremmedfrykt - 09.09.2024
- Rødts veivalg i tråd med ny politisk virkelighet - 08.09.2024
- Norges ambassadør i Pakistan bekymret for religionsfriheten - 07.09.2024
I tv-serien «Portrettmesterskapet» skal kunstnere konkurrere om å lage det beste portrettet av en kjent person.
Tjuefire kunstnere fra ulike deler av landet møtes til dyst i en ny konkurransereality som hadde premiere på NRK 14. september.
Kjendisene som portretteres er Åge Aleksandersen, Morten Hegseth, Trude Drevland, Kamelen, Henriette Steenstrup, Stig Brenner, Vidar Magnussen, Birgit Skarstein, Else Kåss Furuseth, Abid Q. Raja og Linn Skåber.
Får velge portrett
I slutten av hvert av programmene får kjendisene velge et portrett av seg selv som de får ta med hjem. Kunstnerne må vente på juryens dom over hvem som går videre i konkurransen.
Kun åtte skal videre til semifinalen, før fire igjen møtes helt til slutt i finalen.
Serien på seks episoder, ledes av Mikkel Niva.
I andre episode er Marcus Kabelo Møll Mosele, bedre kjent som Kamelen, en av modellene. Han skal portretteres sammen med tidligere Bergen-politiker Trude Drevland.
I femte episode er Venstre-politiker Abid Q. Raja portrettobjekt sammen med Else Kåss Furuseth.
– Det var fantastisk gøy å se hvordan et ansikt kunne vokse frem på så mange forskjellige måter med samme utgangspunkt i et helt blankt lerret. Det å overføre det man ser over til et portrett, synes jeg er imponerende, sier programlederen til NRK.
Lager kunst på rispapir
Flere av kunstnerne har flerkulturell og utenlandsk bakgrunn.
Amina Sahan (30) er fra Oslo og jobber som produsent i en kunstorganisasjon, noe som har gitt henne nominasjon til årets Oslo-borger. Som kunstner er hun opptatt av mangfold og frykter «kjedelige» ansikter.
Ifølge Åsenhusert har Sahan gjort en masteroppgave som omhandlet om tegning og maleri i et flerkulturelt samfunn, med utgangspunkt Holmlia-ugdommenes refleksjoner. I tillegg har hun engasjert seg i samfunnsdebatten om både kunst, minoriteter og utdanning.
David Obi (28) er opprinnelig fra Nigeria, men bor i Oslo, der han jobber som barista ved siden av kunstnerjobben. Utfordringen for ham, ifølge han selv, er at ikke vet hvem norske kjendiser er.
Norsk-chilenske Rodrigo Cortez (48) er kjent som gatekunstner i Bergen, og står bak gigantiske veggmalerier. Han mener kunsten reddet ham ut av et ungdomsmiljø med rus og småkriminalitet.
Julia Mordviniova Gilje (45) er opprinnelig fra Russland, men har bodd i Norge i 20 år og bor nå i Stavanger. Hennes drøm er å leve av portrettmaling.
Landsmann Nickolay Maltsev (42) har også russisk opprinnelse er en selvlært tatovør og kunstmaler som går under navnet Nick Morte.
Matilda Höög (42) er opprinnelig svensk, og er den eneste deltageren som lager portretter i tovet ull. Hun mener hennes arbeiderklassebakgrunn gjør at hun skiller seg fra andre kunstnere.
Yachi Yang (40) kommer fra Taiwan, bor i Oslo og er (så langt) den eneste av deltagerne som har et kunstverk hengende på Nasjonalmuseet. Hun maler vanligvis på rispapir.
Valeria Duca (27) har utdannelse fra Skottland, og bor i Oslo. Allerede som 15-åring ble hun utstilt på Venezia-biennalen.