Hjem 2024 Utg 18-09.05.2024 Humza Yousaf gikk av som skotsk førsteminister

Humza Yousaf gikk av som skotsk førsteminister

Skottlands førsteminister Humza Yousaf går av.
Foto: Flickr/Scottish Government
Skottlands førsteminister Humza Yousaf varslet sin avgang, i forkant av et mistillitsforslag.

Nylig kollapset regjeringssamarbeidet mellom Yousafs parti Det skotske nasjonalpartiet (SNP) med De grønne på grunn av uenighet om klimapolitikk, ifølge NTB.

Yousaf ble Skottlands førsteminister i mars 2023, som den yngste og som første med ikke-vestlig bakgrunn. Foreldrene hans innvandret fra Pakistan på 60-tallet, noe som gjorde ham til den første med muslimsk bakgrunn.

Før han ble skotsk førsteminister var Yousaf justisminister, og deretter viseminister under SNP-leder Nicola Sturgeon, som selv måtte gå av i 2023 etter anklager om svindel.

Kontroversiell lov

SNP-regjeringen under hans ledelse fått sterk kritikk for hatytringsloven som vedtatt tidligere i år, og som ble utarbeidet av Yousaf mens han var justisminister.

Loven, Hate Crime and Public Order (Scotland) Act, forbyr hat på bakgrunn av alder, funksjonshemning, rase, religion, seksuell legning og kjønnsidentitet. Kritikere av loven mener at loven favner for bredt og kan stå i veien for ytringsfrihet.

Loven ble blant annet kritisert av kjente fjes som den skotske fotballprofilen Ally McCoist og forfatteren J.K. Rowling, som selv har vært i hardt vær for sine uttalelser om transpersoner.

Selv har Yousaf forsvart loven, og mener kritikken har kommet på feil grunnlag:

– Vi ser mye desinformasjon spredt på sosiale medier, gjennom unøyaktig medierapportering og av politiske motstandere, sa han ifølge The Guardian.

Trakk seg før ny mistillitsforslag

For et par uker siden var Yousaf sa at han var “ganske sikker” på at han kunne vinne en mistillitsavstemning, ifølge Al Jazeera.

Skotske konservative fremmet et mistillitsforslag mot Yousaf selv, mens Labour har fremmet et mistillitsforslag mot hele regjeringen hans. Det virket usannsynlig at Yousaf ville overlevd et første mistillitsforslag, ettersom De grønne også kom til å stemme mot ham.

– Jeg er ikke villig til å bytte mine verdier og prinsipper eller gjøre avtaler med hvem som helst bare for å beholde makten, sa Yousaf på en pressekonferanse mandag.

Han ber nå om at det holdes et ledervalg i SNP så snart som mulig.