- Idrettspresidenten om tekstlikheter i masteroppgaven: – Leit - 19.09.2024
- Oslobiskop-kandidater: – Slik skal kirken bli mangfoldig - 19.09.2024
- Hvordan verne om forfatteres ytringsfrihet? - 18.09.2024
Forestillingen er basert på den personlige historien til Avendanos mor, som migrerte fra Chile til Norge grunnet Pinochets diktatur (1973-90).
– I stykket tar vi opp arven fra kuppet for 50 år siden. Hva er det som har endret seg, og har ting endret seg ting?, sier hun til Utrop.
Avendano er chilensk-norsk skuespiller og scenekunstar fra Lærdal i Sogn og Fjordane, som nå er bosatt i Oslo.
I stykket er Rosa hovedpersonen, og handlingen er en adaptert versjon av flukthistorien til Avendanos virkelige familiemedlem.
– Som mange andre i samme situasjon er Rosa preget av en ny hverdag etter flukt. Lære et nytt språk, tilpasse seg en ny kultur som en ganske fremmed i et land langt borte. Teatersjangeren gjør det hele ganske treffende og spennende, for her kan vi leke oss med språk og følelser. Slik klarer å håndtere en ganske vond problematikk på scenen, ikke minst når vi tenker at dette handler om min egen familie.
Ny identitet og kompleks migrasjon
I det nye landet hvor Rosa skal finne sin plass er hun nødt til å finne en ny identitet.
– Vi tar hvordan flukt og migrasjon gir vei til tilpasning, og til å rekonstruere ny identitet. Om hvordan Rosa, slik andre som flykter og migrerer, må lære seg å bli en person på nytt.
For stykket handler ikke bare om min egen familie, men om alle som en gang har måttet forlate slekt, venner og fødestedet sitt.
Avendano selv reiste som ettåring fra Norge, sammen med familien. Hun vedgår at mye av motivasjonen for henne bak stykket var å ta opp ting som egentlig er ganske komplekse.
– Å migrere, å flytte til et nytt sted er komplekst. Og det finnes jo mange grunner til at folk migerer. Så tenker man ofte: Får man et nytt og bedre, slik man tenkte i utgangspunktet? Vi som er etterkommere har jo fått bedre liv enn foreldregenerasjonen. Så er det en del ting man har måtte forsake underveis.
Godt forberedt
«La gente de la tierra / the people of the earth» har premiere i februar på Kloden teater. I forveien skal også stykket ha skoleforestillinger.
Stykket gjennomgår mens saken skrives de siste forberedelsene. Og for å lage et stykke om et så nært tema har Avendano hatt en grundig forberedelse.
– Idéfasen kom i gang sommeren 2022, så prosessen har vært lang, men også givende. Her har vi tatt utgangspunkt i en ekte historie, så vi må ha mye riktig fakta på bordet. Vi ser også på årsaken på flukt. Vi ser dette som en historie som må finne sin plass på scenene og som er viktig å videreformidle.