Styrkedikt fra Helsesista

"Helsesista" Tale Maria Krohn Engvik har skrevet dikt på eplemostflaskene fra Lif Laga i juni. Marmoreplet er laget av kunstneren Steinar Enerly Tekst og Skulptur
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

 

Eplene er håndplukket av ungdom fra Groruddalen, asylmottak og lokale ildsjeler. Hver måned i 2019 kommer det nye etiketter på flaskene. Nå i juni prydes de av kunst fra Ingvild Vaale Arnesen og dikt av Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som “Helsesista”.

Overskuddet fra eplemosten går til Lif Laga-fondet, som gir pengene videre til Grorud-ungdommen for å løfte dem frem og gjøre tiltak som forhindrer utenforskap.

Ny etikett hver måned

– Vi samarmbeider tett med Redd Barna og deres arbeid med enslige, mindreårige på asylmottak, sier prosjektleder Åsmund Gylder. Han har en imponerende liste med navn over kunstnere som har laget etiketter. Én kunstner for hver måned. Dronning Sonja har bidratt, det samme har Per Heimly, Knut Bry, Ida Ekblad med flere.

“Helsesista” har skrevet dikt om at vi skal være snillere mot oss selv. Diktet står på eplemostflaskene til Lif Laga.
Foto : Stovner Media

– Alle tolv er bemerkelsesverdige mennesker som brenner for å hjelpe andre, sier prosjektlederen.

Juni-etiketten har kroppspress som tema. – Akkurat som eplene er vi alle forskjellige. Men utseendet har ingenting å si for smaken på eplemosten, sier Gylder. – Vi er alle blomster i Guds hage.

Sluttet som helsesøster

Tale Maria Krohn Engvik har sluttet i jobben som helsesøster for å være “Helsesista” på heltid. Nå snakker hun med ungdom på Snapchat og direkte gjennom møter over hele landet. Ungdommen elsker henne fordi hun forstår at livet som ung kan være veldig vanskelig. “Helsesista” snakker om selvfølelse, seksualitet, kropp, følelser, kjærlighet, ensomhet, vold, overgrep og rus. Men også om livsglede og om at alle mennesker er verdifulle gullskatter.

“Helsesista” har en stående invitasjon til å bli med på epleplukking. – Jeg håper å være med å høste epler fra årets sesong, sier hun. Hun liker slike prosjekter som går til å hjelpe andre og løfte dem opp.

– Vær rausere mot hverandre!

– Dette er et meget inspirerende tiltak i en bydel som i media ofte får negativ omtale, sier hun. Spesielt synes hun det er fint at ungdommen fra asylmottak var med på epleplukkingen.

– Jeg kan nesten ikke tenke meg noe mer ensomt enn å være alene i et land som er så utrolig annerledes i alt. Vi trenger alle flokken vår, men de har ikke sin. Mange norske ungdommer har heller ikke familie, men de på asylmottak er i tillegg alene i et fremmed land, med et språk og en kultur de ikke forstår. Det må være veldig vanskelig.

Helsesista oppfordrer alle til å bli rausere mot andre og mot oss selv. Slik hun har skrevet på etikettene på eplemostflaskene.