- Nettstedet Document politianmeldt av lokalpolitiker - 13.09.2024
- Mahad Mahamud får ny sjanse til statsborgerskap - 13.09.2024
- Barents Pride i solidaritet med skeive russere - 13.09.2024
Etter krigsutbruddet i 2022 flyktet hun til Ålesund i Norge sammen med sønnen sin på seks år. Mannen hennes måtte bli igjen da ingen menn i alderen 18-60 år får forlate landet.
– Vi forsøker å snakke sammen hver dag. Av og til sliter vi med å få kontakt på grunn av dårlig internett i Ukraina. Det er veldig vanskelig å være så langt fra hverandre, men mannen min er glad for at sønnen vår bor i Norge slik at han slipper å høre sirener og bomberaketter. Det er bedre og tryggere for sønnen vår å være her nå, sier Nadiia, ifølge en pressemelding fra Manpower.
Fikk jobb gjennom Manpower
I Ukraina hadde Boieva ulik arbeidserfaring både fra helse og økonomi. Hun jobbet først som jordmor på en fødeavdeling og kvinneklinikk i mange år, og deretter byttet hun fagfelt og var salgssjef for designklær i en nettbutikk.
– Jeg ønsker å dra tilbake til Ukraina når krigen er over, sier hun.
Da Nadiia kom til Norge deltok hun på introduksjonskurset for ukrainske flykninger i Ålesund. Her lærte hun seg norsk, og fikk for første gang høre om Manpower. Representanter fra Manpower var invitert til voksenopplæringen for å holde foredrag.
Nadiia hadde lenge søkt jobber i Norge uten hell.
– Da tok jeg kontakt med Manpower. De visste hvor det var behov for arbeidskraft. De foreslo at jeg kunne jobbe i barnehage. Selv om det var et nytt område for meg, var jeg veldig positiv. Det har vært en veldig bra erfaring for meg, og gjorde også at jeg har blitt bedre i norsk. Jeg liker å jobbe, og trives ikke med å sitte hjemme uten å ha noe å gjøre.
Hjelper flyktningene i jobb
Olga Vlasenko Johansen jobber som lærer på voksenopplæringen i Ålesund. Hun er en av de første mange flyktninger blir kjent med når de kommer til Norge. Hun har også tatt etterutdanning som karriereveileder, og synes det er veldig motiverende å se når flyktninger hun blir kjent med kommer seg inn i arbeidslivet.
– Jeg synes jobben min er fantastisk. Jeg får møte nye mennesker og hjelpe dem. Det er veldig givende arbeid, sier hun.
Det er krav om at det skal være minst 50 prosent arbeidsrettet innhold i introduksjonsprogrammet for ukrainske flyktninger allerede etter tre måneder. Olga og hennes kolleger gjør så godt de kan å hjelpe ukrainere inn i jobb.
Et samarbeid som har gitt resultater
Ålesund er en av kommunen på landsbasis hvor ukrainere lettest blir jobbintegrert. En NAV-rapport viser til at relativt få av de ukrainske flyktningene har kommet i jobb etter første året i Norge. Blant ukrainere i arbeidsfør alder som har vært nærmere to år i Norge og, er om lag 30 prosent i jobb, ifølge NRK.
Olga inviterte Manpower til voksenopplæringen for å snakke til flyktningene om arbeidsmarkedet i Ålesund. Hun kjente nemlig til Terje Natvik, som er distriktsleder i Møre og Romsdal, fra tidligere, og tenkte at det ville være nyttig at han delte sin kunnskap om norsk arbeidsliv med ukrainerne.
Det gode samarbeidet mellom Olga og Terje i Manpower skulle vise seg å være verdifullt.
– Vi ser at det er mange flyktninger som ikke får jobb direkte. Mange av ukrainerne har stort ønske om å bidra inn til det norske samfunnet fordi de er takknemlige over å være her. Vi begynte å samarbeide med voksenopplæringen i Ålesund i 2023, og fikk folk ut i arbeidslivet allerede samme år. Hittil i 2024 har 10 ukrainere fra Voksenopplæringen, blant dem Nadiaa, kommet seg ut i arbeid i Ålesund, forteller han.