Jordbærplukkere ble bedt om å lyve til Arbeidstilsynet

De norske jordbærene plukkes av utlendinger i perioden juni til august.

10. august dro politiet og Arbeidstilsynet på tilsyn i jordbæråkrene til gårdbruker Trond Nystuen på Nes ved Hamar. Før kontrollen startet skal de polske jordbærplukkerne ha fått beskjed om å lyve for å beskytte sjefen.

– Arbeidslederen sa lyv og si at dere tjener 130 kroner i timen og jobber seks timer hver dag, sier en av de polske damene til frifagbevegelse.no.

Løsningen ble å få ansatte fra Arbeidstilsynet til å stå ved siden av dem da de fylte ut spørreskjemaene. Det ga dem tryggheten til å fortelle om de faktiske forholdene.

– Selv om arbeidslederen bad oss lyve, fortalte vi sannheten som er at vi jobbet på akkord, og i gjennomsnitt jobbet vi åtte timer hver dag. Noen dager arbeidet vi ti timer.

Engstelige

FriFagbevegelse får ikke skrive hva jordbærplukkerne heter, hvor mange de er eller ta bilder av dem.

– Vi er engstelige for at vi vil få problemer om vi står fram. Arbeidslederen kjenner mange i hjemlandet vårt. Vi er redde for at noen skal oppsøke oss i Polen og banke oss.

Gårdbruker Trond Nystuen reagerer med overraskelse over å høre at flere ansatte ble skremt av arbeidsforholdene.

– Jeg må snakke med arbeidslederne for å undersøke hva som har skjedd. Det er jeg som er sjefen. Hvis arbeidsfolkene føler seg truet av arbeidsleder, må de komme til meg, sier gårdbrukeren.