Tanzanias nye president varsler mer pressefrihet og økt innsats mot korona

Tanzanias nye president Samia Suluhu Hassan varsler økt innsats mot koronapandemien, og vil også oppheve forbudet mot enkelte medieorganer. Begge deler betyr et radikalt brudd med politikken til forgjengeren, avdøde president John Magufuli.

Magufuli bagatelliserte pandemien, motsa internasjonal vitenskapelig konsensus om sykdommen og avviste rådene fra Verdens helseorganisasjon. President Hassan understreket derimot denne uka at Tanzania vil trappe opp kampen mot pandemien, og basere den på solide vitenskapelige råd. Hun vil nedsette en faglig arbeidsgruppe som skal gi henne råd om utbredelsen av covid-19 i Tanzania og tiltak mot den dødelige pandemien.

– Vi kan ikke isolere oss som om vi var ei øy, men heller ikke godta alt utenfra. Vi kan ikke fortsette å lese om covid-19 over hele verden, og fortsatt tro at Tanzania er uberørt. Det er ubegripelig. Tanzania må skaffe seg sin egen forståelse av hvor vi står i spørsmålet om covid-19, sa hun.

President Magufuli stoppet testingen for covid-19 i Tanzania i fjor, etter at testutstyret importert fra Kina angivelig testet positivt på ei geit og en papaya. Det var til da bare registrert 509 smittede og 21 døde av sykdommen.

Les mer i bistandsaktuelt.no