– En viktig dag for romfolket

HL-senteret markerte romfolkets dag med en panelsamtale (F.v): Koordinator Maria Schwaller Rosvoll,, Natasha Bielenberg (Sigøynermusikkforeningen Yagori) og Natalina Jansen (Romano Kher).
Foto: Skjermdump/Facebook
Torsdag inviterte HL-senteret til markering av den internasjonale romdagen.

Senteret inviterte Natasha Bielenberg (Sigøynermusikkforeningen Yagori) og Natalina Jansen (Romano Kher) til samtale om romfolkets rettighetskamp og situasjon i dag.

Samtale omhandlet romfolkets rettighetskamp og situasjon i dag. Bielenberg var deltaker på kongressen i London og Jansen var blant forkjemperne for at statsminister Erna Solberg ba norske rom om unnskyldning for den rasistiske politikken ført før, under og etter 2. verdenskrig.

Jansen kalte dagen for romfolkets svar på vår egen nasjonaldag.

– For oss er 8. april en svært viktig dag, hvor vi kan markere og feire på vår måte, med flagg og symboler, sa hun under gårdagens arrangement.

Under pandemien er feiringen ikke den man har til vanlig, noe som Jansen ser som et savn.

– Vanligvis samles folk og synger og danser sammen. Festen og markeringen har vært veldig familiefokusert, og det er et stort savn for mange å ikke kunne samles til store tilstelninger.

Jubileum etter kongress

For 50 år siden samlet romfolk fra 14 ulike land seg til den første internasjonale kongressen, som ble holdt i London.

Natasha Bielenberg har siden dengang har hun sett mange romfolksorganisasjoner komme og gå.

– For mange har det vært en utfordring å forholde seg til mange og ulike organisasjoner, både nasjonalt og internasjonalt. Også utvandringen av romfolk fra land i Øst-Europa og tigging-utfordringen har satt sitt preg på situasjonen.

– I Norge har ikke organisasjonene vært så fremtredende frem til nå. Jeg håper det kan bli mange gode endringer på feltet, som kan bedre situasjonen til norske rom og andre romfolk.

Link til video fra arrangementet