Spyttet på muslim – dømt for hatkriminalitet

Oslo Tinghus: akkurat nå foregår det her fengslingsmøte i Amelie-saken.
Foto: Flickr.com
En mann i 50-årene som spyttet på en hijabkledd kvinne i Groruddalen i oktober i fjor har fått 18 dagers betinget fengsel, melder Politiet i en pressemelding.

Mannen er dømt for overtredelse av straffelovens § 135a – den såkalte «rasismeparagrafen» – samt straffelovens § 390a om krenkelse av fornærmedes fred ved hensynsløs atferd.

Ifølge tiltalen spyttet 56-åringen på den muslimske kvinnen og uttalte: «Alle muslimer bør slaktes» og «jeg hater alle muslimer».

Politiet og påtalemyndigheten mente at mannens handlinger og uttalelser sprang ut av hat til eller fordommer mot muslimer. Saken faller dermed inn under definisjonen av hatkriminalitet, sier politiadvokat Oda Karterud ved Oslo politidistrikt.

I tillegg til dommen på 18 dagers betinget fengsel har mannen i 50-årene fått en bot på 15.000 kroner.

Første dom 
Fengselsdommen og boten er den første i en sak som er etterforsket ved Oslo politidistrikts nyetablerte hatkrimgruppe.

Etterforskningsgruppen er plassert ved Manglerud politistasjon, men etterforsker alle anmeldte forhold som defineres som hatkriminalitet i Oslo politidistrikt. 

Hatkriminalitet omfatter straffbare handlinger der motivet er hat eller fordommer mot religion, etnisk bakgrunn, seksuell legning og uttrykk, eller nedsatt funksjonsevne.

– Viktig utvikling
Det er viktig at nettopp den typen sjikane som folk kan oppleve i det daglige, møter reaksjoner fra samfunnet. Noen typer framferd er simpelthen utenfor hva samfunnet kan godta. Mange har tidligere kviet seg for å anmelde slike saker til politiet. Dommen viser det økte fokuset hatmotivert kriminalitet har hos politiet. Spesielt Oslo-politiets satsning, med en egen gruppe som jobber med slike saker, er en veldig positiv utvikling, skriver Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter i en e-post til Utrop. 

Steen mener det er viktig nå at folk som opplever slikt, går til politiet.

– For et par år siden var det også en dom i Høyesterett hvor grov rasisme fra en beruset kunde mot en dørvakt ble bøtelagt. Både politi og rettsapparat er nå klare til å ta slike saker på alvor, skriver han og fortsetter:

– Jeg vil gjerne komme med en sterk oppfordring til ofre for hatkriminalitet om at de anmelder sakene. Det er antagelig store mørketall her, alt for mange saker som aldri blir anmeldt. Hvis man ønsker råd, kan man også kontakte oss, skriver han.