– Vanskeligere med sikkerhetsavtale etter valget

Kan smile etter valgseier: statsminister Benjamin Netanyahu og hans parti Likud får fornyet tillit etter en overraskende valgseier i det israelske parlamentsvalget denne uken.
Foto: Yoav Ari Dudkevitch
Å få til en fredsavtale med palestinerne etter at sittende statsminister Benjamin Netanyahu gikk av med en overraskende seier i valget blir vanskeligere, sier israelsk kommentator til NRK.
0Shares

Boaz Shapira, politisk kommentator i TV-kanalen Channel 1, tror likevel at den israelske regjeringen vil forhandle om og ønske fred, men at det blir en høyere terskel med denne regjeringen.

Statsministeren og hans parti Likud lå i forrige uke langt ned på meningsmålingene, og har gjennomført en intens valgkamp og klarte å snu den nedadgående trenden. Han tok en kraftig høyredreining, og klarte å overbevise om at det var ham eller venstresiden.

Etterhvert som valgresultatet imidlertid kunne vise at valgresulatet gikk i den sittende regjerings favør så kunne han nærmest utrope seg selv til valgvinner på sosiale medier.

– Mot alle odds er dette en stor seier for Likud, og en stor seier for Israel som nasjon, skriver han ifølge Jerusalem Post.

– Ropte på sin stamme
I valgkampinnspurten sa han at det er ikke kommer til å bli noen palestinsk stat hvis han blir gjenvalgt og på valgdagen ble han kritisert for å komme rasistiske utspill da han advarte om at flokker med arabere var på vei til stemmelokalene.

– Netanyahu ropte på sin stamme, den store stammen av høyrevelgerne. Kom tilbake, jeg trenger dere hvis ikke blir det venstresiden som tar makten. Og det virket, sier Shapira.

Link til illustrasjonsbildet.

Les også om disse reaksjoner på onsdagens valgresultat i Israel:

Israelsk ambassadør: – Tostatsløsningen er ikke død

PLO-topp: – Israel har valgt rasisme og okkupasjon