Hva tenker folk om raser i dag?
Foto: Ola Gjethammer
I en ny undersøkelse fra Fafo svarer 25 prosent at de er helt eller litt enige i at "noen menneskeraser er smartere enn andre raser". Professor Ottar Hellevik er negativ til undersøkelsen. Han tror ikke den er riktig.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

4.443 personer har vært med på undersøkelsen. 25 prosent, altså over 1000 personer, sier de tror at noen raser er smartere enn andre. Mange i undersøkelsen synes også det er greit å diskriminere kvinner som bruker hijab.

Vil ikke ha rom til nabo

I undersøkelsen var de mest negative mot rom, romanifolk/tatere og muslimer. 38 prosent ville ikke ha rom som naboer. 1 av 6 nordmenn i undersøkelsen sier at de ikke vil ha muslimer som  naboer. 1 av 5 sier at en innvandrer fra Sverige aldri vil bli helt norsk selv om personen bor i Norge nesten hele livet. Hvis innvandreren kommer fra Somalia, sier 2 av 6 at han eller hun aldri vil bli helt norsk.

1 av 4 i undersøkelsen sier at de tror noen menneskeraser er smartere enn andre. De fleste som sier det har lav utdannelse og bor på landet. De leser nyheter fra Document.no og Resett.no.

– Undersøkelsen er gal

Professor Ottar Hellevik mener undersøkelsen er gal. Han sier de har spurt på en gal måte. Han mener resultatet av undersøkelsen blir feil. Han mener at det ikke er riktig at 25 prosent mener noen raser er smartere enn andre. Han tror ikke det er så mange.

– Vi vet ikke hvor mange som er enige i at noen raser er smartere enn andre. Det kan hende de sier ja bare for å si noe. Eller kanskje de sier at de er enige fordi de tror han som spør vil at de skal si det.

Andre har også sagt at undersøkelsen er dårlig.

Fafo har laget undersøkelsen. De sier de har spurt riktig.

Rasisten Jon Alfred Mjøen

For lenge siden trodde mange at det var noen raser som var bedre enn andre. Jon Alfred Mjøen (1860 – 1939) trodde den “nordiske rase” var best. Han jobbet på apotek. Han var rasist. I 1906 startet han Vindern Biologiske Laboratorium. Der studerte de “den hvite rase”. I 1918 ba Sosialdepartementet Vinderen Biologiske Laboratorium om å forske på  “rase- og folkesykdommer“.

Mjøen og Nazi-Tyskland

Mjøen mente at noen mennesker hadde mindre verdi enn andre. Han mente at innvandrere med “feil rase” ikke skulle få bo i Norge. Han sa det var farlig hvis de fikk barn i Norge slik at det ble flere av dem i landet. Han mente at den nordiske rasen ikke skulle blande blod med andre raser. 

Mange var sinte på Jon Alfred Mjøen. Særlig en professor som het Otto Lous Mohr. Han var rektor på Universitetet i Oslo. Han kritiserte ofte Mjøen.

Ideene til Mjøen ble beryktet da Adolf Hitler kom til makten. Folk så  likheter mellom Mjøens ideer og Nazi-Tysklands ideer. Nazi-Tyskland drepte millioner av mennesker fordi de trodde den germanske rasen var bedre enn andre.

Hva tenker folk om raser i dag?
Noen tror Fafo-undersøkelsen er riktig. Andre tror den er gal.

ORDFORKLARINGER:
Diskriminere: behandle urettferdig
Negativ: her: liker ikke
Lav utdannelse: gått lite på skole
Folkesykdommer: vanlige sykdommer
Beryktet: veldig upopulær. Ingen liker.