Lag chilensk fiskegryte

 
Foto: Raul Urzua de la Sotta
I denne helgen har Chile feiret sitt uavhengighetsjubileum. Fiskegryte, eller paila marina som det heter på spansk, er en av rettene som er svært populære under feiringen.

Chiles kjøkken er rikt og mangfoldig. Landets lange kystlinje, klimavarasjoner og fiskerike hav gjør at det finnes et stort spennvidde av sjømat som både chilenere og tilreisende nyter godt av, særlig under sommermånedene (desember-mars). 

Fiskegryten, som serveres varm i de tradisjonelle chilenske leirtallerkenene (“paila”), er ikke bare godt kjent, men også svært ettertraktet blant utenlandske turister. Blant chilenere brukes retten både som medisin mot fyllesyke, men også som festmat til alle anledninger, herunder også nasjonaldagen.

Siden fisk og skalldyr har masse salt og proteiner som kan gi et sterkt energikick, tilberedes også “paila marina” mye i løpet av de kjølige vintermånedene. Enkelte hevder også at retten fungerer som et afrodisiakum.

Et tips: selv om noen av ingrediensene ikke er tilgjengelige her hjemme, kan man variere med ulike skalldyr fra Oslos uttallige innvandrersjapper.

Ingredienser:

– en fiskehode
– to løk
– to gulrøtter
– en kilo ulike muslingtyper (alle godt rensede)
– en kvart kilo kreps (egentlig brukes pyure chilensis)
– fem rankeføttinger (krepsdyr i slekt med rur, kan erstattes med reker)
– halvt liter hvitvin
– en ts chilli
– en ts spisskummen
– en bunt koriander
– to fedd hvitløk
– svart pepper (valgfri mengde)
– pebre (chilensk pepper, valgfri mengde)
– oregano og salt.

Tilberedelse:

– Stek løk og hvitløk i en gryte. Tilsett gulrøtter (finhakket), oregano og salt.

– Stek og tilsett resten av krydderet underveis.

– Ta gryta til side. Kok kraft på fiskehodet i en egen gryte. Vask muslingene godt og rens skalldyrene (som må være rå).

– Tilsett skalldyr og muslinger i gryta. Spe på med kraft og vin (om hverandre). Trekkes over svak varme til muslingene åpner seg.

(kilde: wikipedia.org, chilenacocina.com)