Kritiseres for “upatriotisk” navnevalg

 
Foto: Simon Kirby
Eks-justisminister i Frankrike, Rachida Dati (bildet), slår tilbake mot anklagene om at datteren hennes er "mindre fransk" fordi hun har et utenlandskklingende navn.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

“Navnesaken”, som i de siste dagene har skapt sterk debatt i den franske offentligheten, har sin bakgrunn i anklagene fra TV-journalisten, skribenten og høyreradikal sympatisør Eric Zemmour. 

Zemmour skal, ifølge BBC, ha kalt den tidligere justisministeren for “upatriotisk” etter å ha valgt navnet Zohra til sin nå sjuårige datter.

– Hun skulle heller ha valgt et navn fra en godkjent liste over franskspråklige kristne navn. Ved å gi henne et muslimsk fornavn, nekter hun å akseptere historien til Frankrike, uttalte Zemmour i et program i tv-kanalen LCI.

 
Foto : Wikimedia Commons

Zemmour uttrykte også ønske om at Frankrike gjeninnfører navneloven fra Napoleons tid, en lov som begrenser foreldres muligheter til å velge navn, og ble avskaffet i 1993.

Oppkalt etter bestemoren
“Zohra” er navnet til Datis algirskfødte mor, som sammen med sin marokkanske ektemann, innvandret til Saint-Remy i østregionene av Frankrike på 60-tallet.

51-årige Dati, som ble den første justisminister med nord-afrikansk bakgrunn under president Nicolas Sarkozys regjering (2007-12), avviser kommentarene fra Zemmour og kaller de for “patologiske”.

– Synes du det er skandaløst at jeg kaller datteren min etter sin bestemor? For det er jo det millioner av franskmenn pleier å gjøre, sier hun ifølge BBC.