Kritiseres for “upatriotisk” navnevalg

 

“Navnesaken”, som i de siste dagene har skapt sterk debatt i den franske offentligheten, har sin bakgrunn i anklagene fra TV-journalisten, skribenten og høyreradikal sympatisør Eric Zemmour. 

Zemmour skal, ifølge BBC, ha kalt den tidligere justisministeren for “upatriotisk” etter å ha valgt navnet Zohra til sin nå sjuårige datter.

– Hun skulle heller ha valgt et navn fra en godkjent liste over franskspråklige kristne navn. Ved å gi henne et muslimsk fornavn, nekter hun å akseptere historien til Frankrike, uttalte Zemmour i et program i tv-kanalen LCI.

 
Foto : Wikimedia Commons

Zemmour uttrykte også ønske om at Frankrike gjeninnfører navneloven fra Napoleons tid, en lov som begrenser foreldres muligheter til å velge navn, og ble avskaffet i 1993.

Oppkalt etter bestemoren
“Zohra” er navnet til Datis algirskfødte mor, som sammen med sin marokkanske ektemann, innvandret til Saint-Remy i østregionene av Frankrike på 60-tallet.

51-årige Dati, som ble den første justisminister med nord-afrikansk bakgrunn under president Nicolas Sarkozys regjering (2007-12), avviser kommentarene fra Zemmour og kaller de for “patologiske”.

– Synes du det er skandaløst at jeg kaller datteren min etter sin bestemor? For det er jo det millioner av franskmenn pleier å gjøre, sier hun ifølge BBC.