Annerledes kokebok

Fanny Duckert mener mat og måltider kan være gode sosiale verktøy for kontakt mellom kulturer.
Fanny Duckert har her laget en litt annerledes kokebok.
0Shares

Målgruppen for kokeboken er etniske nordmenn som lever i en multikulturell kontekst. Boka «Velkommen hjem til oss! – Gjester, mat og vertskap i en multikulturell verden» handler både gode norske oppskrifter og forklaring på de forskjellige religioner og deres mattradisjoner.

– Selv vokste jeg opp i et stort og gjestfritt hjem hvor det alltid var plass til noen ekstra ved middagsbordet. Som voksen har jeg tatt med meg denne tradisjonen og brukt mat og måltider som sosialt verktøy, skriver forfatteren i innledningen.

Boka er et pioneer prosjekt. Den gir svar på spørsmål mange nordmenn sitter med når de inviterer en innvandrer til middag. Hva skal servere? Hva spiser de ulike kulturer og hva er forbudene i ulike relgioner? Boka gir svar på begge spørsmålene.

Her kan du få en smakebit fra boka (PDF)

Boken presenterer norske oppskrifter, men her er det altså en flerkulturell person som er gjesten. Boka egner seg også til nye innvandrere som vil bli kjent med norske mattradisjoner.

– Når vi får gjester som kommer fra India, skal vi da automatisk servere dem indisk mat? spør Duckert.

– Vi skal jo ikke automatisk tro at vi skal servere dem indisk mat. Mest sannsynlig håper de på å få en smak av norsk matkultur, sier Duckert til Akersposten.

– Mitt ønske er at det med denne boken skal bli lettere å be mennesker med ulik kulturell bakgrunn hjem. I tillegg tror jeg boken er viktig for foreldre, da man ofte møter denne problematikken i forhold til barneselskaper og andre hyggelige anledninger. Jeg har også tatt med noen oppskrifter som er tilpasset mennesker med ulike typer overfølsomhet til mat. Det er jo mest hyggelig å servere noe som alle kan spise, når maten står på bordet, sier hun.